A Fidesz alkotta törvény miatt lenne a tranzitzónában a helye Gruevszkinek

A Fidesz alkotta törvény miatt lenne a tranzitzónában a helye Gruevszkinek

Fotó: Facebook/Nikola Gruevszki

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre nagyobb bajban vannak a magyar kormány tagjai, akik egymást váltva próbálják magyarázni, vajon mit keres Budapesten a tranzitzóna helyett a jogerős börtönbüntetése elől Magyarországra szökött Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő.

Amint ezt várni lehetett, hétfőn a parlamentben a napirend előtti felszólalások központi témája a jelenleg Budapesten tartózkodó volt macedón kormányfő volt. Ugyanis Nikola Gruevszkit hazájában korrupció és egyéb bűnök miatt jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélték, ám nem vonult börtönbe, hanem helyette útlevél nélkül Magyarországra szökött, és politikai menedékjogot kért hazánkban. Maga az ügy azért pattant ki, mert Gruevszki a saját közösségi oldalán jelentette be, hogy a magyar fővárosban tartózkodik, a magyar kormány igyekezett elhallgatni a történteket, sőt, azóta sem hajlandó érdemben reagálni azokra a nemzetközi sajtóértesülésekre, miszerint a volt macedón kormányfőt magyar diplomaták segítették, hogy eljusson Budapestre.

Követségi autók mindenütt - Egyre kínosabb a kormány számára a Gruevszki-ügy - Magyar Hang

Közleményben cáfol a miniszterelnökség – olyat, amit senki sem állít. Közben pedig újabb részletek kerülnek nyilvánosságra.

A parlamentben először Mirkóczki Ádám, a Jobbik képviselője szólalt fel, és nevezte Z kategóriás kémfilmnek Gruevszki történetét, amely paródiának sem lenne jó, de sajnos a magyar kormány főszerepet vállalt benne. Az ellenzéki politikus szerint csak annyi a biztos, hogy egy körözött és elítélt bűnöző jogellenesen, útlevél nélkül érkezett hazánk területére. Majd mindebből levonta a következtetést: a kormány ezzel hivatalosan is feladta menekültellenes politikáját, és befogadott egy migránst, aki nem a háború okozta szörnyűségek, hanem az igazságszolgáltatás elől menekült el a hazájából. A Jobbik képviselője arra várt választ, hogy a magyar hatóságok milyen szerepet játszottak mindebben.

Mielőtt rátért volna a feltett kérdésekre adott válaszára Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára, odaszúrt egy párat a Jobbiknak, majd elismerte, Gruevszki valóban beadta a politikai menedékjog iránti kérelmét, amit az egyik külképviseleten jelzett. Hogy melyiken, azt nem nevezte meg az államtitkár, mint ahogyan azt sem, hogy Macedónián kívül segített-e a szökésben a magyar diplomácia.

Kire alkalmazható a különleges bánásmód?

Ugyanakkor váratlan fordulattal kijelentette az államtitkár, hogy Gruevszkinek nem is a tranzitzónában volna a helye, mert a 2007. évi LXXX. törvény 71/A § (7) bekezdése alapján – amely kimondja, hogy a határon lefolytatott eljárás szabályai nem alkalmazhatók a különleges bánásmódot igénylő személyekkel szemben – éppen a menekülttörvény ad lehetőséget arra, hogy Gruevszkivel szemben különleges bánásmódot alkalmazzon a kormány.

Vélhetően Orbán Balázs tudása is feltűnően hiányos ebben a témában, ugyanis mint arra az Index felhívta a figyelmet, az értelmező rendelkezések elég nyilvánvalóan tartalmazzák, hogy a különleges bánásmód nem korábbi miniszterelnökökre vonatkozik. Hanem a kísérő nélküli kiskorúakra, vagy olyan kiszolgáltatott személyekre – kiskorú, az idős, a fogyatékkal élő személy, a várandós nő, a kiskorú gyermeket egyedül nevelő szülő, valamint a kínzást, nemi erőszakot vagy a pszichikai, fizikai vagy szexuális erőszak más súlyos formáját elszenvedett személy –, akiről ez valóban megállapítható.

A saját szabályait veszi semmibe a Fidesz az elítélt macedón politikus érdekében - Magyar Hang

Nehezen magyarázható, hogy miért veszik ennyire lazán a korábban saját maguk által szigorított szabályokat.

Ráadásul éppen a kormány javaslatára ezt a törvényt a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzetben nem alkalmazzák. Pontosan emiatt vannak várandós anyák és kiskorúak a tranzitzónában. Ráadásul maga Orbán Viktor hosszabbította meg szeptembertől jövő márciusig a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet az ország egész területén.

Kérdések, válaszok nélkül

Harangozó Tamás szocialista politikus arra kérdezett rá, vajon kik voltak azok, akik segítették Gruevszki szökését, míg Arató Gergely (DK) Orbán Viktor személyes érintettségére volt kíváncsi, vajon tényleg megígérte-e macedón barátjának, hogy baj esetén segít neki, valamint vendégül látta-e a házában. Az is felmerült benne, vajon nem Vlagyimir Putyin utasítására történik-e mindez itt Magyarországon? Burány Sándor, a Párbeszéd képviselője azt emelte ki a Gruevszki-üggyel kapcsolatban, hogy miért hallgat a kormány, hogy a magyar külképviselettől Budapestig hogyan vezetett a volt miniszterelnök útja, holott a nemzetközi sajtó még a magyar diplomaták nevét is lehozta, akik Gruevszki Magyarországra hozatalában segédkeztek.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára volt hivatott felelni a feltett kérdésekre, ám ő egyrészt csak addig jutott, hogy Gruevszki jogszerűen tartózkodik Magyarországon, majd elkezdett személyeskedni, mondván, mit akar a DK, amikor éppen a börtönben lévő Czeglédy Csabával működnek együtt. Orbán Balázs államtitkár szerint szó sincs arról, hogy a kormány megszegte volna a nemzetközi és hazai jogszabályokat, épp akkor történt volna ez, ha a határon folytatják le az eljárást.

„Orbán Viktor politikai keresztapát játszik”

Demeter Márta ugyanakkor bejelentette, az LMP országgyűlési vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Gruevszki-ügyben, és feljelentést tett illegális migráció támogatása miatt. A képviselőnő egyértelmű összefüggést lát az eset és aközött, hogy Orbán Viktor és pártja aktívan kampányolt Macedóniában Gruevszkiék mellett a 2017-es önkormányzati választásokon.

„Orbán Viktor illegális bevándorlót bújtat" - plakátok jelentek meg Budapesten - Magyar Hang

Ál körözési fotó jelent meg Budapest utcáin. Gulyás Gergely szerint nem kormányközi, hanem jogi kérdésnek tekinthető Gruevszki menekültstátusz iránti kérelme.

Szerinte az a fejlemény, hogy a szkopjei bíróság által korrupciós ügyekért jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélt egykori macedón miniszterelnök múlt héten Budapesten kért politikai menedékjogot, nem független attól, hogy Orbán Viktor és a Fidesz más politikusai segítették a legutóbbi macedón parlamenti választáson, majd aktívan kampányoltak a 2017. őszi macedóniai önkormányzati választáson az akkorra a macedóniai ellenzéki szereplők elleni lehallgatási botrányba már belebukott Nikola Gruevszki mellett.

„Nem történik más, mint hogy Orbán Viktor politikai keresztapát játszik, és ehhez használja fel a teljes magyar állami intézményrendszert” – hangsúlyozta Demeter Márta.

Hol a kiadatási kérelem?

Kiderült, hogy tud újat mondani Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is, miután Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetőjének kérdésére kijelentette, semmilyen kiadatási kérelem nem érkezett Macedóniától, ha majd lesz, akkor elbírálják azt. Ez csak azért is érdekes, mert Zoran Zaev macedón kormányfő múlt héten közölte, hogy a macedón belügyminisztérium Nikola Gruevszki kiadatását kérte Magyarországtól, majd ugyanezt megismételte a macedón 1TV-nek megismételve.

Mindemellett továbbra sem tudjuk azt, jelenleg hol tartózkodik Nikola Gruevszki…