A fideszes Koncz Zsófia szerezte meg a parlamenti mandátumot Borsodban

A fideszes Koncz Zsófia szerezte meg a parlamenti mandátumot Borsodban

Koncz Zsófia és Orbán Viktor (Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Koncz Zsófia, a Fidesz jelöltje nyerte az időközi parlamenti választást a borsodi 6-os számú egyéni választókerületben. A szavazatok 99 százalékát már feldolgozták, eszerint a kormánypárti induló 50,87 százalékot kapott, ami 17 597 voksot jelent. Az ellenzéki Bíró László 45,9 százalékot szerzett, ez 15 875 szavazat. Az eredmény azt is jelenti, hogy a Fidesz és a KDNP megőrizte kétharmados többségét az Országgyűlésben.

Borsodban azért kellett az időközi voksolást megtartani, mert nyáron elhunyt a körzet fideszes országgyűlési képviselője, Koncz Ferenc. A választáson Koncz lányát, a washingtoni külügyi munkájából hazatért, korábban a nyilvánosság előtt a Fidelitas provokátorfigyelős akciója miatt megismert Koncz Zsófiát indították kormánypártok, míg az ellenzék az egyébként jobbikos Bíró Lászlót, akinek korábbi antiszemita kijelentéseiért kellett bocsánatot kérnie a kampányban.

Koncz Zsófia az eredmények ismeretében megköszönte mindenkinek a szavazatokat és arról beszélt, hogy olyan intenzív kampánya volt, amire az édesapja is büszke lenne. Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke szerint pedig ismét bebizonyosodott, hogy demokrácia van Magyarországon.

Koncz Zsófia és Kósa Lajos az eredmények után (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon már hivatalosan is bejelentette a győzelmet este 9 óra előtt és gratulált a jelöltjüknek. Kilenc órakor pedig Orbán Viktor miniszter is a közösségi oldalon gratulált. – Gratulálok, Koncz Zsófia! Édesapád most nagyon büszke lenne rád, ahogy mindannyian azok vagyunk. Találkozunk a parlamentben! – írta a miniszterelnök.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke az eredmények ismeretében arról beszélt, hogy 50 nap alatt erre volt képes az ellenzék, a Fidesz retteghet. – 2022-ben már ne a tisztességtelenség, a gyűlölet domináljon, másfél év múlva jöjjön a tisztító vihar – mondta. Szavai szerint ezen az úton kell tovább haladni, amin az ellenzéki pártok közösen elindultak. – Nekünk kell elvinni az igazságot az utolsó falu utolsó utcájába is – fogalmazott. A pártelnök azt mondta, hogy tökéletes választás volt Bíró László jelölése, „ezt a rezsimet meg fogjuk buktatni, kiszolgálói mennek a levesbe”. Fekete-Győr András napközben a HVG-nek arról beszélt, integratívabb jelöltre van szükség. Bíró László azonban Jakab Péter szerint az volt, ezt mutatja, hogy a baloldaliként elkönyvelt Tiszaújvárosban győzni tudott.

A szavazatok nagyjából felének feldolgozottságakor egyébként még Bíró László volt az első helyen, ezután viszont Koncz Zsófia átvette a vezetést és folyamatosan nyílt az olló. A pontos adatokról folyamatosan beszámoltunk:

  • 95 százaléknál tovább nyílt az olló: a fideszes Koncz Zsófia 50,07 százalékon, az ellenzéki Bíró László 46,67 százalékon állt. A különbség 1136 voks.
  • 91 százalékos feldolgozottságnál továbbra is a fideszes Koncz Zsófia állt az első helyen 49,85 százalékkal, az ellenzéki Bíró László 46,86 százalékot tudhatott magáénak.
  • 87 százaléknál Koncz Zsófia vezetett 49,89 százalékkal, Bíró László 46,78 százalékon állt.
  • 75 százaléknál maradt a sorrend: Koncz Zsófia 49,63 százalék, Bíró László 47,09 százalék.
  • 69 százalékos feldolgozottságnál azonban megfordult az arány: Koncz Zsófia 48,84, Bíró László pedig 47,81 százalékon állt.
  • 61 százalékos feldolgozottságnál nagyon szoros volt az eredmény: az ellenzéki Bíró László vezetett 49,25 százalékkal, míg mögötte a fideszes Koncz Zsófia 47,37 százalékot szerzett.

https://www.facebook.com/orbanviktor/photos/a.10151703698051093/10158662606201093/?type=3&theater

A valasztas.hu oldalon közzétett adatok szerint a csaknem 78 ezer választásra jogosult ember kevesebb mint 45 százaléka járult az urnákhoz fél hétig, amikor már csak félóra volt hátra a szavazókörök zárásáig. Ez 34 627 főt jelent. 2018-ban csaknem 65 százalékos volt a részvétel, bár akkor országos szavazás volt.

Az ellenzék azzal kampányolt, hogy a fideszes parlamenti kétharmad lebontása ez a tét. Ez annyiban igaz is, hogy a Fidesz és a KDNP frakció elveszíthette volna matematikailag a kétharmados többségét, ám azt tudni kell, hogy rendre a kormánypártokkal szavaz a német nemzetiségi szószóló, Ritter Imre, illetve több független képviselő is voksolt már velük nem egy alkalommal.