Kapucniban ácsorgó aktivisták, alacsony részvétel

Kapucniban ácsorgó aktivisták, alacsony részvétel

Időközi országgyűlési választás Borsodban (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Délután három óráig a választásra jogosultak kevesebb mint harmada, délután öt órára pedig 40 százaléka adta le szavazatát a borsodi időközi országgyűlési választáson, ahol a nyáron elhunyt Koncz Ferenc utódját választják meg. Az érintett településeken ezt egyrészt azzal magyarázzák, hogy esik az eső. Az alacsony részvétel egyébként a közmegegyezés szerint a Fidesznek kedvez.

Az eső fontos, azt írja le – mondta a Magyar Hang tudósítójának egy taktaharkányi férfi a vasárnapi, a Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os számú választókörzetében, Koncz Ferenc fideszes képviselő halála miatt kiírt választás napján. Névtelenséget kérő nyilatkozónk szerint azért fontos felemlegetni az időjárási körülményeket, mert láthatóan kevesen járulnak így az urnákhoz.

Ez valóban így van, jelentősen elmarad a voksolási kedv a két évvel ezelőtti, harmadik fideszes kétharmadot hozó 2018-as szavazástól. A valasztas.hu oldalon közzétett adatok szerint délután három óráig a választásra jogosult csaknem 78 ezer emberből 25 253-an adták le voksukat, ez 32,51 százalékos részvételt jelent. 2018-ban ugyanekkor már 50 százalék felett volt a részvétel, igaz, azt nem szabad elfelejteni, hogy akkor országos szavazás volt. A délután öt órai adatok szerint 31 447 választó voksolt, ami nagyjából 40,5 százalékos részvétel.

Ettől persze még a pártok most mindent bedobtak: Tiszaújvárosban kapucniban ácsorgott az ellenzéki aktivista Bíró László pultjánál, esernyővel védte tabletjét a panelházak között korzózó kormánypárti önkéntes, Kesznyétenben pedig mikrobusz óvta a csapadéktól a szavazópolgárokat.

Ismert, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os számú választókerületében, azért kell voksolást tartani, mert nyáron elhunyt a körzet fideszes országgyűlési képviselője, Koncz Ferenc. A választáson Koncz lányát, a washingtoni külügyi munkájából hazatért, korábban a nyilvánosság előtt a Fidelitas provokátorfigyelős akciója miatt megismert Koncz Zsófiát indítják a kormánypártok, míg az ellenzék az egyébként jobbikos Bíró Lászlót, akinek korábbi antiszemita kijelentéseiért kellett bocsánatot kérnie a kampányban.

Bíró Lászlónak egyik fő kampányüzenete a kétharmad lebontása, ám taktaharkányi alanyunk ezt másképp fogalmazza meg: „kell a változás”. A lapunk által megírt ügyről, miszerint a kampányhajrá előtt különösen magas támogatásban részesült a települése, nem hallott Taktaharkányban senki.

Az alacsony részvétel a közmegegyezés szerint a Fidesznek kedvez és láthatóan a kormánypártok is erre játszanak még az utolsó napon is. Jelöltjük szinte kizárólag a kormánypárti médiumoknak adott hosszabb interjút, információink szerint az esti eredményvárója is zárkörű lesz majd. Amerikai küldetését egyébként hol pozitív, hol negatív éllel emlegették. Egy idős asszony szerint „mit tudja ő, mi zajlik itt Borsodban”, míg egy szerencsi szimpatizánsa szerint „legalább látott már valamit a világból” a fiatal jelölt.

Egyébként a legmagasabb részvételi arány épp Szerencsen volt, ahol a Magyar Hang tudósítója is találkozott olyan szavazóval, aki Koncz Zsófia kampányadományával, nemzeti színű, illetve narancssárgával díszített maszkban volt szavazni.

Kevés kivételtől eltekintve mindenki, akivel csak beszéltünk szoros eredményre számít.