Időközi: majdnem ötmilliót költött már Facebook-kampányra a Fidesz jelöltje

Időközi: majdnem ötmilliót költött már Facebook-kampányra a Fidesz jelöltje

Orosz Zsolt polgármester, Novák Katalin október 1-jétől hivatalba lépő családokért felelős tárca nélküli miniszter és Koncz Zsófia, a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje (b-j) átvágja a nemzeti színű szalagot az Esély Otthon program támogatásával elkészült lakás átadóünnepségén Hernádnémetiben 2020. szeptember 29-én (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közel ötmillió forintot költött Facebook-hirdetésekre csütörtök éjfélig Koncz Zsófia, a Fidesz–KDNP jelöltje a parlamenti kétharmadról döntő október 11-i szerencsi időközi országgyűlési választás kampányában. Összellenzéki támogatású ellenfele, a jobbikos Bíró László ennek hatodát – derül ki a közösségi oldal statisztikai adataiból. Egy jelölt és pártja összesen kicsivel több mint ötmillió forintot költhet el a kampányra.

A Facebook hirdetéstára összegzi a hivatalos oldalak teljes költését társadalmi kérdésekről, választásokról vagy politikáról szóló hirdetésekre. Koncz Zsófia augusztus 14-én hozta létre az oldalát. Az első Facebook-hirdetését augusztus 31-én adta fel, azóta csütörtök estig 4,63 millió forint szerepel az összesítő oldalon a neve mellett. Az október 2. és 8. közötti hét napban 1,73 milliót költött, csak október 8-án 330 ezer forintot, de pénteken és szombaton is adtak fel új hirdetést, illetve volt olyan korábbi, ami szombatig volt ütemezve (a hirdetéstárban két nap késéssel jelennek meg az összegek). Érdekesség: több szúrópróbaszerűen kiválasztott reklámnál is a 44 éven alattiak adták a célcsoportok több mint hatvan százalékát.

Természetesen nem csak a virtuális térben kampányolt a fideszes jelölt, Szülőföldünk címmel két számos nyomtatott választási kiadványa is volt. Igaz, az első címlapjával volt egy „apróbb” malőr: magyar helyett egy olasz trikolórt raktak össze.

Koncz Zsófia hirdetései a Facebookon

A kormány is mindent bedob a fideszes jelölt érdekében: pénteken például Vastag Csaba főszereplésével egy zenés videó került fel a Facebook-oldalára, melyben szinte a fél kabinet – így mások mellett Gulyás Gergely, Novák Katalin, Palkovics László, Nagy István, Varga Mihály, Szijjártó Péter, Varga Judit is – feltűnik. Az Innovációs és Technológiai minisztérium helyettes államtitkára pedig laptopokat osztogatott Szerencsen. De személyesen is megjelentek a kormánytagok és fideszes nagyágyúk: Varga Judit, Novák Katalin, Gulyás Gergely, Kocsis Máté, Nagy István és Szijjártó Péter is. A fideszes jelölt annak ellenére több átadáson, szalagátvágáson is részt vett és beszédet is mondott az elmúlt hetekben, mintha ő lenne a térség országgyűlési képviselője.

És mint megírtuk, Taktaharkány is pont most kapott 300 millió forint állami támogatást. A hozzávetőlegesen 3600 fős településnek fideszes polgármestere van Szemán Ákos személyében. Ezzel kapcsolatban pedig Bíró László egy olyan, a településen lakóknak írt levelet mutatott meg szombaton, melyben Szemán Koncz mellett kampányolt. Egyrészt igyekezett kisebbíteni a választás tétjét, mondván csak másfél évre szól és nem érinti a kormány összetételét, Valamint azt az önleleplező mondatot is leírta, hogy a fideszes kétharmadot sem veszélyezteti, hiszen egy vereség esetén „a mindig a kormánypártokkal szavazó német nemzetiségi képviselő (Ritter Imre) szavazatával 2/3-os többséggel rendelkezne továbbra is a Kormány”. Ennek ellenére arra buzdít, hogy mindenki Koncz Zsófiára szavazzon.

https://www.facebook.com/biro.jobbik/photos/a.896469327182258/1676912265804623/?type=3

Az ellenzék közös jelöltje a jobbikos Bíró László 843 074 forintot költött csütörtök estig összesen Facebook-hirdetésekre. Ismert, a politikusnak nem engedték, hogy a Jobbik színeiben is elinduljon. A kormánypártok az elmúlt hetekben folyamatosan egykori szélsőséges kijelentéseivel támadták, amelyeket baloldalról is többen sérelmeztek. Bíró az RTL Klubnak elmondta, korábban apátiában volt, ezért nem érzékelte egyes antiszemita kijelentései súlyát, de elnézést kért. A kampányban Jakab Péter pártelnök és a Jobbik politikusai mellett olyan ellenzéki vezetők is a helyszínen segítették, mint Karácsony Gergely, Schmuck Erzsébet, Demeter Márta, Szabó Tímea, Kunhalmi Ágnes, Gy. Németh Erzsébet, Varju László és Márki-Zay Péter.

Az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről szóló törvény szerint a választási kampányidőszak alatt, a választási kampánytevékenységgel összefüggő kiadások finanszírozására a párt és jelöltje együttesen, jelöltenként, legfeljebb ötmillió forintot fordíthat. A törvényben az is benne van, hogy a 2014-ben meghatározott összeget a fogyasztói árindexszel kell növelni, így az a 2018-as országgyűlési választásokon 5 millió 140 ezer forint volt jelöltenként. A választási kampány kezdete 50 nappal előzi meg a voksolást, vagyis esetünkben augusztus 22-én kezdődött.

Az október 11-i időközi megmérettetést Borsod megye 6-os számú választókerületében azért írták ki, mert a térséget addig a parlamentben képviselő fideszes Koncz Ferenc tragikus motorbalesetben elhunyt. Koncz Zsófia Koncz Ferenc lánya.