A fideszesek nem mentek el, így nem derült ki, hogy hogy van a Dunaferről szó a környezetszennyezésnek zöld utat adó rendeletben

A fideszesek nem mentek el, így nem derült ki, hogy hogy van a Dunaferről szó a környezetszennyezésnek zöld utat adó rendeletben

A tervezett akkumulátorgyár ellen tüntettek Debrecenben 2023. január 28-án (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány már mindent megpróbál, hogy valahogyan zöld utat adjon az akkumulátorgyáraknak – mondta szerdai, online sajtótájékoztatóján a Párbeszéd társelnöke. Szabó Rebeka az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülését követően tartott sajtótájékoztatót. Ismertetése szerint arról a kormányrendeletről akartak beszélni, ami „gyakorlatilag egy biankó csekket ad a környezetszennyezésre, a mérgezésre a veszélyes üzemeknek, például az akkumulátorgyáraknak”, de a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt az ülés határozatképtelen volt.

A parlamenti képviselő emlékeztetett, az ügyben az Alkotmánybírósághoz fordulnak. Szabó Rebeka kiemelte, hogy Jávor Benedek, a Párbeszéd uniós tanácsadója pedig véleményt kér az Európai Bizottságtól, mert a párt értelmezése szerint jogszerűtlenül fogadhatták el a Nemzeti Akkumulátor Iparági Stratégia 2030-at. Nem szabad ennyi akkumulátorgyárat hozni Magyarországra, mert „elfogy a víz, elfogy a termőföld és nincsen hozzá elég elektromos energiánk” – foglalta össze a politikus.

Szabó Rebeka Facebook-bejegyzésében megjegyezte, hogy a fideszesek távolmaradása ellenére sem maradtak „kormányzati szózat nélkül, a miniszterelnökség államtitkára küldött nekünk egy levelet, amiben azzal vádol minket, hogy a Dunaferr csődjét akarjuk, miközben a szóban forgó kormányrendeletben egy árva szó sincs sem a Dunaferről, sem más kohászati üzemekről” – írta.

Keresztes László Lóránt, a bizottság LMP-s elnöke szintén azt követelte, hogy a kormány vonja vissza a rendelkezést. Arról beszélt, hogy a kormányrendelet alaptörvény-ellenes, alapvetően sérti a magyar nemzeti érdekeket, és gyakorlatilag végleg leépíti Magyarországon a környezetvédelem rendszerét, illetve annak lehetőségeit. Keresztes László Lóránt szerint a rendelet a „szennyező akkumulátorgyárakat” vagy bármely más egyéb szennyező üzemet mentesítheti a különböző környezetvédelmi bírságok megfizetése alól, továbbá megadja a lehetőséget arra, hogy elkerüljék súlyos jogsértés, szennyezés esetén a gyárbezárásokat.

Az LMP-s politikus közölte, nem ért egyet Lantos Csaba energiaügyi miniszter korábbi közleményével, miszerint a Dunaferr megmentése volt a jogszabály célja. Elmondta: azért tartotta szükségesnek a témában a fenntartható fejlődés bizottság összehívását, hogy meghallgassák az energiaügyi minisztert és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert jogalkotási szándékukról, valamint az ülésre meghívott civil szervezetek, szakértők szembesíteni tudják a kormány tagjait az elfogadott rendelkezések lehetséges következményeivel. Azonban az ülésen az egyik miniszter sem jelent meg, amelyet Keresztes László Lóránt felháborítónak nevezett.

Tájékoztatása szerint elnökként az ülésen ismertette Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója állásfoglalását, amelyben az elfogadott rendelkezés kockázatairól értekezett, majd felszólaltak civil környezetvédő és természetvédelemmel foglalkozó szervezetek, akik szintén kritikákkal illették a jogszabályt. Az LMP-s politikus tudatta: beadvánnyal fordulnak az Alkotmánybírósághoz annak érdekében, hogy semmisítse meg „ezt a gyalázatos rendelkezést”.

(MTI)