A főváros áramszolgálgatója nem bírta a magas árakat

A főváros áramszolgálgatója nem bírta a magas árakat

Budapest díszkivilágítása (Forrás: Karácsony Gergely/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Decembertől átmenetileg az Elmű-től vásárolja a főváros az áramot, miután eddigi szolgáltató – a JAS Zrt. – nem bírta az energiaárrobbanással járó terheket, és elvesztette a kereskedelmi engedélyét. Ezt Karácsony Gergely jelentette be a közösségi oldalán.

A főpolgármester leszögezte, hogy a háromszorosára emelkedő energiaárak érzékenyen érintik Budapestet is, de folyamatosan biztosítják a közvilágítást és a közműcégek áramellátását.

Decemberben egyelőre piaci forrásokból szerzik be a város üzemeltetéséhez szükséges áramot, január 1-től pedig a főváros csatlakozik az egyetemes áramszolgáltatáshoz. A hatályos törvények szerint az önkormányzatok jogosultak erre, az egyetemes szolgáltatást nyújtó állami MVM-től pedig megkapták a befogadó nyilatkozatot. Az MVM fix áron adja az áramot, jelenleg ez a legolcsóbb forrás.

– Reméljük, a kormány nem lassítja, vagy akadályozza a Budapest működtetéséhez szükséges áramellátást – fűzte hozzá Karácsony Gergely.

Korábban már Székesfehérvár fideszes polgármestere is a kormányhoz fordult, amiért a közszolgáltatók, például a távhőt és a vízellátást biztosító cégek továbbra is piaci áron kénytelenek beszerezni az elektromos áramot és a gázt. Ezek a piaci árak pedig a nemzetközi folyamatok miatt brutális mértékben elszálltak az elmúlt időszakban.