Van olyan fővárosi kerület, ahol 30 millió csak egy garázs

Van olyan fővárosi kerület, ahol 30 millió csak egy garázs

Budavári utcakép parkoló autókkal (Fotó: Budavári Önkormányzat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokkal nagyobb volt a nyüzsgés az elmúlt tizenkét hónapban a garázspiacon, mint a lakóingatlanokén – derült ki az Ingatlan.com friss elemzéséből. A kínálat is bővült így, amiben fontos szerepe van annak, hogy a befektetési célból vásárolt garázsokat sokan eladták a magas hozammal kecsegtető állampapírok megjelenése után. A szélesebb kínálat általában árcsökkenést vagy stagnálást szokott eredményezni, viszont most az eladó garázsok tíz százalékkal felértékelődtek a nagyvárosokban. Emelkedtek ugyanis a parkolási díjak, ráadásul Budapest mellett több nagyvárosban is szűkösek a parkolási lehetőségek. Az autók ára és értéke közben sokat nőtt, ezért még többen igyekeznek biztonságos helyen tudni járművüket az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, Balogh László szerint. Az elektronikus autók térnyerése további felértékelődést hozhat majd a garázspiacon.

A fővárosi garázsok átlagára idén szeptemberben 7,2 millió forint, míg tavaly ilyenkor 6,5 millió volt, 2021-ben pedig 5,2 millió. Kétéves távlatban tehát több mint 39 százalékos drágulást tapasztaltak. A kínálat ráadásul 2021 és 2022 szeptembere között voltaképpen stagnált, azóta viszont a duplájára nőtt. Jelenleg több mint 1700 garázst kínálnak országszerte eladásra.

Budapesten belül a legdrágább az I. kerület, itt a garázsok átlagára a harmincmillió forintot is meghaladja. A II., VI., VII. és XII. kerületekben eközben 11,9-15 milliósak az átlagárak. A legolcsóbban a X., a XV. és a XVIII. kerületekben lehet venni, az átlagár ezekben a városrészekben 4,5-5 millió forint. A fővárosi garázsok bérleti díja ugyanakkor éves szinten nem emelkedett, 25 ezer forint jelenleg is a havi átlagdíj.