A Hankook-gyár dolgozóinak 70 százaléka sztrájkol – Videóval!

A Hankook-gyár dolgozóinak 70 százaléka sztrájkol – Videóval!

A Hankook Dunaújváros melletti üzeme (Fotó: Wikipédia/CivertanS)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A rácalmási Hankook-gyár dolgozóinak 70 százaléka sztrájkba lépett – tájékoztatta a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke, Székely Tamás az MTI-t. A munkabeszüntetés kedden délután kezdődött, a cég pedig a termeléskiesést a nappali munkarendben foglalkoztatottak munkaidejének növelésével igyekszik csökkenteni. A sztrájkban főleg a több műszakban dolgozók vesznek részt, míg az egy műszakban foglalkoztatottak nagy része felvette a munkát. A cégvezetés így módosította a nappali munkarendben dolgozók szerződését.

A szakszervezet arra kérte a Hankook magyar vezetését, hogy vegye fel a kapcsolatot a vállalat dél-koreai tulajdonosával, ezáltal is előmozdítva a bértárgyalásokat. A cégvezetés viszont ennek nem tett eleget, így a szakszervezet most maga akarja felkeresni Dél-Koreát.

A rácalmási gyárban feszült légkör alakult ki, miután a vezetés közölte a dolgozókkal, hogy a munkabeszüntetés ideje alatt az abban résztvevőknek nem jár jelenléti bónusz. Ráadásul a sztrájkba lépők az egyéves bónusztól is elesnek. Akik viszont inkább a munkát választják, azoknak az alapbérét megemelték ötven százalékkal, a túlórapótlékot pedig megduplázták.

A dolgozók azután kezdtek demonstrálni, hogy az átlagosan 13,6 százalékos béremelés differenciáltan valósult meg. Míg régebb óta ott dolgozók nagyjából tíz százalékban részesültek, addig újonnan foglalkoztatottak akár húsz százalékot is kaphattak. A szakszervezet ezzel szemben fix, 18 százalékos béremelést szeretne kiharcolni.

Blokkolták a pedagógussztrájkot | Magyar Hang

A Klebelsberg Központ blokkolta a pedagógussztrájkot, az állam jogszerűtlennek ítélte meg a demonstrációt - számolt be róla csütörtökön a Mérce. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint viszont ez a lépés nevezhető jogszerűtlennek. A szakszervezet mégis arra kérte az oktatókat, hogy ne vegyék fel a sztrájkot.

A Hankook sztrájkoló alkalmazottjairól néhány órája egy videó is felkerült a Youtube-ra. A felvételen – a cím tanúsága szerint – a munkát beszüntetők műszakváltása látható, akik üdvrivalgással fogadják egymást. A képsorok alapján tehát erős összetartás van a sztrájkban résztvevők között.

Délelőtt megírtuk, 7500 köztisztviselő vesz részt a mai sztrájkban, a pedagógusok demonstrációját viszont a Klebelsberg Központ blokkolta.