A járvány közepén szervezett flashmobot a székely polgármester

A járvány közepén szervezett flashmobot a székely polgármester

Ráduly Róbert Kálmán (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Komoly vihart kavart Romániában a csíkszeredai polgármester, Ráduly Róbert Kálmán egy pénteki videója: a székelyföldi város elöljárója a koronavírus-járvány kellős közepén villámcsődületre hívta délután a városlakókat március 15. alkalmából, hogy „egymástól másfél-két méteres távolságban elhelyezkedve, de közösen, egymásra támaszkodva énekeljük el a magyar himnuszt és a székely himnuszt.”

A kezdeményezést sokan kritizálták, de a videó alatti kommentszekcióból hamar eltűntek azok a bejegyzések, amelyek az egészségügyi kockázatokat jelezték. A kezdeményezés azért is volt nagyon furcsa, mert a polgármester egyben a település katasztrófavédelmi bizottságának vezetői tisztségét is betölti, és a flashmob teljes mértékben szembement a romániai járványt gátló országos intézkedésekkel, amelyek erősen korlátozták az emberek közötti személyes kapcsolatfelvételt és a kollektív tevékenységeket.

Ráduly egyébként már nem sokáig vezeti a várost – pontosan egy hete írtuk meg, hogy előválasztást szervezett Csíkszeredában az RMDSZ, és ezen a hivatalban lévő polgármester nagyon megbukott: ellenlábasa, Korodi Attila parlamenti képviselő a szavazatok 74 százalékának elnyerésével vitte a polgármester-választással felérő előválasztást.

Döbbenetes volt a részvételi arány: 8447 szavazópolgár tartotta fontosnak a párt előválasztásán való részvételt, miközben négy éve, a rendes voksoláson összesen 11 883 ember ment el szavazni (és ők akkor a szavazatok 72 százalékával támogatták Rádulyt).

Pár perce a Hajrá, Szereda! Facebook-oldalon egy új videóban a polgármester arról beszél: tegnapi videóüzenete „rendkívüli érdeklődésre talált a virtuális világban (…), még a bukaresti média ingerküszöbét is sikerült elérni” - így legalább ők is megemlékeztek a magyarok nemzeti ünnepéről.

A villámcsődületet viszont „természetes módon” lemondta. Megköszönte azoknak, akik eddig kimentek ünnepelni, mert „megmutatták, hogy a mai időkben egy kicsit egymástól távolabb, de összetartozunk.”