A Jobbik nem támogatja a „Lex Hadházy” féle törvényjavaslatot

A Jobbik nem támogatja a „Lex Hadházy” féle törvényjavaslatot

Brenner Koloman (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Jobbik lapunknak elküldött közleményében tudatta: demokratikus pártként nem támogatnak semmilyen féldiktatórikus lépést, ezért nem fogják megszavazni a Lex Hadházy néven elhíresült törvényjavaslatot. Ez utóbbi egyelőre csak Hadházy Ákos független képviselőre vonatkozik, aki nem vett részt a parlament alakuló ülésén, mert „nem kívánta legitimálni a tisztességtelen választás eredményét”.

Emiatt Hadházy nem vehet részt az Országgyűlés és az országgyűlési bizottságok ülésein, tanácskozási és szavazati jogát nem gyakorolhatja, indítványt nem nyújthat be, az Országgyűlés tisztségeire, illetve országgyűlési bizottságba nem választható meg, valamint nem alakíthat frakciót, és nem kap fizetést sem. 

A független politikus már korábban sérelmezte, hogy most már ugyan letenné az esküt, de ezt Kövér László házelnök közel két hónapja nem engedi, csak ősszek kerülhet majd erre sor. 

A Jobbik közleményében megírta: Brenner Koloman, a párt vezérszónokaként a Parlamentben arról beszélt, nincs törvényileg szabályozva, hogy ilyen esetekben mi történjen. A Fidesz ezt a helyzetet kihasználva – aktuális érdekei szerint – gördít akadályt a neki nem tetsző megválasztott képviselő eskütétele elé, amivel nem csak egy ellenzéki képviselőt, de az őt megválasztó nem fideszes szavazók demokratikus jogait is csorbítja. 

A Jobbik azonban demokratikus pártként nem támogat semmilyen féldiktatórikus lépést, ezért nem fogja megszavazni a törvényjavaslatot.

A Telex kissé zavarosnak találta az ügyet, miután szó szerint beidézte Brenner Koloman felszólalását: „Ugyanakkor ez a szabályozás nem tesz különbséget aközött, hogy valaki szándékosan, politikai célzattal bojkottálja az alakuló ülést – mint ahogyan azt Hadházy képviselőtársunk tette – és ennek legyen retorziója, a Jobbik ezzel egyetért (…)”. A portál ezért megkereste a Jobbik sajtóosztályát, ahol azt a tájékoztatást kapták, a kiadott közleményüket lehet használni, az a valóság.