A kollégiumi tűzeset miatt a vizsgaidőszakot is felfüggesztik

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Ráday utcai kollégium a szerda esti tűz következtében használhatatlanná vált, az érintett diákok elszállásáról sikerült gondoskodni, a vizsgaidőszakot felfüggesztették - jelentették be csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület MTI által is idézett püspöke közölte, miután délelőtt az utolsó tűzfészkeket is eloltották, egyértelművé vált, hogy az épület hátsó, kollégiumi része, amely a Markusovszky tér felé esik, használhatatlanná vált, a második és a harmadik szint teljesen kiégett, az oltás pedig a többi szintet is súlyosan károsította.

A püspök azt is elmondta, a tűzben elhunyt ember azonosítása folyik. Továbbra is csak annyit tudnak róla mondani, hogy a harmadik emeleten, a lépcsőfordulóban talált személy nem diák volt, hanem az egyik vendégszobában elhelyezett ember.

Zsengellér József, a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) stratégiai rektorhelyettese bejelentette, hogy a hittudományi karon a vizsgaidőszakot felfüggesztik, és azoknak, akik még nem végeztek a vizsgáikkal, egyéni tanrendet biztosítanak.

A kollégiumban nem csak a KRE diákjai laktak. Azokat az egyetemeket, amelyeknek diákjai szintén érintettek, arra kérik, hogy tegyék lehetővé a vizsgaidőszak meghosszabbítását vagy egyéni tanrend igénylését – mondta a rektorhelyettes. Megköszönte a társintézményeknek a kollégiumi helyek felajánlását, és elmondta, úgy tűnik, hogy a következő félévben minden hallgatót el tudnak majd helyezni.

A Károli Gáspár református Egyetem Ráday utcai kollégiuma szerda este gyulladt ki, az épületet mintegy 80 embernek kellett elhagynia. A Ráday utca 28. szám alatt található a Dunamelléki Református Egyházkerület levéltára, a Ráday Könyvtár, a Török Pál Kari Könyvtár és a Bibliamúzeum is. Ezek nem sérültek meg, de a levéltár anyaga veszélyben van a vízszivárgás miatt.

Bogárdi Szabó István – aki köszönetet mondott minden eddigi segítségért, támogatásért – elmondta: a további felajánlásokat az egyetem bankszámlájára (11705008-20492223) várják, és kérik, hogy a rovatban tüntessék fel „tűzeset”. A tárgyi felajánlásokat a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai koordinálják majd.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtök délelőtt megerősítette azt a kormányzati szándékot, hogy a kollégium újjáépítéshez szükséges összes anyagi forrást rendelkezésre bocsátják. A Jobbik is közleményben jelezte, hogy a „párt ezúton fejezi ki részvétét a tűzben elhunyt személy hozzátartozói felé, és felajánljuk segítségünket minden téren.”