A kormány azt várja, hogy ne menjen csődbe a főváros

A kormány azt várja, hogy ne menjen csődbe a főváros

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. július 6-án. (MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A főváros lehetséges csődjéről is kérdezték a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert. Szerinte Budapest egy gazdag város, és a fővárosnál szegényebb települések sem mennek csődbe. Feltette a kérdést: hol a pénz? Úgy látja, még nem kell megelőlegezni a csőd bekövetkeztét. Szerinte a főváros részéről világos mondatokat kellene hallaniuk. Leülnének egyeztetni a fővárossal, de kérdés, hogy van-e értelme az egyeztetéseknek, ha a főváros „becsapja az államot”.

Mint megírtuk, Karácsony Gergely főpolgármester júniusban levelet küldött a miniszterelnöknek, amelyben jelezte, hogy Budapest önkéntesen nem fizet több szolidaritási hozzájárulást a kormánynak a tárgyban indított közigazgatási per jogerős lezárultáig. Karácsonyék szerint nem csak erkölcstelen, de törvénytelen is ez a szolidaritási hozzájárulás. Nemzetközi egyezmények, az alaptörvény és az önkormányzati törvény is kimondja, hogy az önkormányzatok a kötelező feladataik ellátásához állami normatívára jogosultak és bevételüket nem lehet elvonni. Az idei mértéke ráadásul Budapest esetében 25 milliárddal magasabb, mint amit kap az államtól. A főváros egyben fizetési felszólítást küld az építési és közlekedési miniszternek a Széchenyi lánchíd felújításához szerződésben rögzített hatmilliárd forintos kormányzati hozzájárulás haladéktalan megfizetésére.