Magyarországon is terjed a kormányközeli médiában az orosz propaganda

Magyarországon is terjed a kormányközeli médiában az orosz propaganda

Orosz zászlókkal és tűzijátékkal ünnepelnek emberek Donyeck belvárosában 2022. február 21-én, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte a függetlenségüket (Fotó: MTI/AP/Alexei Alexandrov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Kremlpárti propaganda Európa-szerte arról igyekszik meggyőzni a lakosságot, hogy a Nyugat, különösen a NATO és az Egyesült Államok, illetve Ukrajna, egész pontosan a már említett állítólagos népirtó náci rezsim felelős az orosz–ukrán konfliktus kiéleződéséért. Ezek az erőfeszítések tovább erősödtek, miután a Kreml egyoldalúan megtámadta Ukrajnát – írja friss elemzésében a Political Capital. A kutatóintézet munkatársai szerint nemcsak az RT vagy a Sputnik International, de a magyar Kremlpárti alternatív média hasábjai tele vannak állításokkal, miszerint Oroszország csak a donbaszi embereket védi, ukrán diverzánsok léptek Ukrajna területére, vagy Moszkva meg akarta állítani az Ukrajnában folyó népirtást. Természetesen mindezt egy olyan háborúval, ami messziről elkerüli a civileket. Ez utóbbi különösen szép volna, ha nem lenne már legalább (02. 28-i adatok alapján) 102 civil halálos áldozata Oroszország háborújának, és nem lenne tele az internet hiteles, porig rombolt ukrán lakótelepekről készült képekkel.

A Political Capital munkatársai úgy látják, a magyar kormánypárti médiában is „felmondta” a Kreml narratíváit bármiféle kritika nélkül a népirtásról több politikai kommentátor és szakértő. Az egyik kormánypárti think tank elemzője azt boncolgatta, hogy amennyiben igazak a felvetések, hogy Ukrajna népirtást követett el és atomfegyvert akar, akkor megkérdőjelezhető az állítás, miszerint egyoldalú háborús lépések történtek. Ugyan ezeken a csatornákon megjelent az a vélekedés is, hogy igazából Washington akarta „leválasztani” Ukrajnát Oroszországról. A kormányoldalon a jelen helyzetben egyre inkább az látszik, hogy létezik egy „központi,” nagyrészt Ukrajna mellett álló narratíva a politikai elit részéről, a tárgyilagos tájékoztatás is jelen van a kormánypárti médiában, míg a Kremlpárti, ukránellenes narratívák közvetítését „kiszervezik” Fidesz körül csoportosuló szakembereknek, véleményvezéreknek – aztán ezek a vélemények, elemzések tűnnek fel a kormányzati irányítású sajtó hasábjain. – Ebben a tekintetben tehát a magyar kormánypárt hintapolitikája nem szűnt meg – jegyzik meg a kutatóintézet munkatársai.