A magyarok többségének nem tetszik, hogy Orbán találkozott Putyinnal

A magyarok többségének nem tetszik, hogy Orbán találkozott Putyinnal

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) kétoldalú tárgyalásuk előtt Pekingben 2023. október 17-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A megkérdezettek 91 százaléka hallott arról, hogy Orbán Viktor kormányfő Pekingben találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – derült ki a Publicus Intézet felméréséből, amelyről a Népszava számolt be. A Putyinnal történt, kínosra sikeredett találkozót 52 százalék nem – vagy „inkább nem” – tartotta elfogadhatónak.

Azok, akik szerint elfogadható volt ez a találkozó, 35 százalékot képviselnek. Azt, hogy ki miként vélekedik erről, döntően a politikai preferenciák határozzák meg, 13 százalék nem válaszolt az intézet szerint. A válaszadók 32 százaléka szerint inkább Orbán Viktornak állhatott érdekében a találkozó, mert a gáz- és olajszállítások miatt fontos a jó kapcsolat Oroszországgal. Hajszálnyival többen (33 százalék) gondolták azt, hogy mindkét félnek érdekében állt, és csak 19 százalék vélekedett úgy, hogy inkább Vlagyimir Putyinnak.

Mint megírtuk, Putyinnal tárgyalva Orbán nem háborúnak, hanem – az orosz propaganda fordulatát használva – katonai műveletnek nevezte Ukrajna lerohanását. A relatív többség, a megkérdezettek 36 százaléka szerint a magyar kormányfő szándékosan kívánt oroszbarát nyilatkozatot tenni, 23 százalék úgy ítélte meg, hogy csak „diplomatikus” akart lenni. Azzal a megközelítéssel, hogy Orbán „tisztában volt kijelentése súlyával, de nem tehetett mást”, 15 százalék értett egyet.

Arról is megkérdezték a felmérésben résztvevőket, mit gondolnak arról, hogy a Fidesz lassan másfél éve halogatja Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációját. Erről 17 százalék gondolta azt, hogy a lépéssel a magyar kormány Putyin kedvében szeretne járni. Azt a verziót, hogy Erdogan török elnök kérését teljesíti a Fidesz, mindössze 3 százalék tartja valószínűnek. A legtöbben (35 százalék) arra hajlanak, hogy Orbán mindkét vezetőnek meg akar felelni.