A MOK alelnöke szerint több év munkája lesz helyrehozni a járvány miatti károkat

A MOK alelnöke szerint több év munkája lesz helyrehozni a járvány miatti károkat

A Jahn Ferenc Kórház üresen álló kórterme. Képünk illusztráció! (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Még ha ma véget is érne a járvány, négy év kellene, hogy az elmúlt két évben keletkezett problémákat meg lehessen oldani – erről beszélt az InfoRádiónak a Magyar Orvosi Kamara alelnöke, Lénárd Rita. A szakember a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarával közösen tartott sajtóesemény után nyilatkozott.

Lénárd úgy látja, kétszer annyi idő kell az egészségügynek, hogy az elmaradásait pótolja, mint ameddig mostanáig a koronavírus-járvány tartott. Ráadásul ehhez még hozzájön, hogy a világjárvány továbbra is tart, így a kármentés egyelőre nem kezdődhet meg.

Az alelnök szerint jelentős probléma a kiégés is, amit a koronavírus miatti rendkívüli állapot hozott magával. A helyzet, mint mondta, mindenkinek új volt, viszont aki még a közelében sem járt intenzív osztálynak, annak még nehezebb volt egy fulladó beteget ellátnia. Ráadásul, tette hozzá, a szolgálati jogviszony rendszere is botladozva indult el, és többen alá sem írtak, ami miatt még nagyobb teher hárult a maradókra. Az idősebb orvosokat ráadásul kivették a fertőzött betegek mellől, ők pedig sem később sem tértek vissza a rendszerbe.

Lénárd a szakrendelők frontján is nagy gondokat lát, kevés az orvos, sok viszont a láthatatlan áldozat. Nemcsak műtétek, de vizsgálatok is elmaradtak, sokaknál már a diagnózissal késtek és késnek, így nyilván a gyógyulás is nehezebb lesz. Sokan el sem jutottak az orvoshoz, „a betegutak is szétzilálódtak”.

A MOK-alelnök úgy gondolja, náthává akkor szelídülhet valóban a vírus, ha a mostani variáns tényleg végigfertőzi az enyhébb tünetek mellett az emberiséget. Viszont még vannak ezzel kapcsolatos fenntartások is.