
Részletek a Magyar Hang december 20-i (2019/51-52.) számában megjelenő terméktesztünkből!
Nincs karácsony bejgli nélkül. Az utóbbi időben egyre nő azoknak a száma, akik élelmiszerboltokban vagy cukrászdákban vásárolják meg a hagyományos karácsonyi desszertet, amely egyébként a közhiedelemben ellentétben nem magyar eredetű, hanem egy sziléziai kalácsfajta. A hipermarketek polcai hetek óta roskadoznak a bejglitől, de úgy gondoltuk, ezúttal inkább a neves cukrászdákban kapható mákos tekercseket kóstoljuk meg Csíki Sándor gasztronómiai szakíró segítségével.
(...)
A tesztbe bevont cukrászdák – Auguszt, Daubner, Gerbeaud, Szamos és Wiener Szalon – eltérő receptek alapján készítik a bejgliket, amivel a vásárlóközönségük ízléséhez igyekeznek igazodni. Egyszóval ahány cukrászda, annyiféle bejgli készül, de az alapvető paramétereket be kell tartani.
(...)
Fabiny Tamás: Nem lehetünk büntetésben | Magyar HangA bejgli esetében fontos minőségi jellemző még a tészta és a töltelék aránya, bár ez az egyéni ízléstől is függ. A neves cukrászdák termékei esetében nyilván magasabb követelményeket támasztunk. – Úgy látom, hogy ezekben az ötven dekagrammos termékekben legalább 30 dekagrammnyi töltelékkel számolhatunk, nem spóroltak vele – vélekedett a szakértő. Fontos még, hogy jó alapanyagokból, vagyis minőségi, nem avas mákból – illetve diós bejgli esetében finom dióból – kell dolgozni.
(...)
Annyit biztosan ki lehet mondani: nem járunk rosszul, ha nem a nagy áruházláncok polcairól vesszük le az ezer forint körüli, ki tudja, milyen adalékanyagokkal „dúsított”, olykor szinte kézifegyvernek beillő terméket, hanem a neves cukrászdák valamelyikéből szerezzük be 2-3 ezer forintért a bejglit.
Melyik bejgli volt a legszebb? Milyen íze volt az egyes cukrászdában vásárolt süteményeknek? Sok mazsola, kevés mazsola? Ár-érték arányban melyik volt a legkedvezőbb? A válaszokat keresse a Magyar Hang legfrissebb, ünnepi számában!
Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/51-52. számban?Itt megnézheti!