A NEAK adatai szerint már 48 ezer ember vár valamilyen műtétre

A NEAK adatai szerint már 48 ezer ember vár valamilyen műtétre

Műtét. Képünk csak illusztráció (Fotó: Piron Guillaume / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által vezetett műtéti várólistákon jelenleg 48 ezernél is több beteg várakozik – számolt be róla az Economx. A novemberi adatok szerint 12,9 ezer beteg vár szürkehályog-, 11 ezer térdprotézis-, míg 6,6 ezer csípőprotézis-műtétre.

Rékassy Balázs, orvos, egészségügyi szakmenedzser azt nyilatkozta a lapnak a témában: az egészségügyi ellátórendszer nem igazán érdekelt a várólista csökkentésben, az orvosok fix fizetést kapnak, nincs semmilyen motiváló tényező az orvosi bérrendszerben. Rékassy a korábbi, hálapénzes rendszert sem tartotta jónak, ám az motivációs eszköz volt, míg most abban érdekeltek az orvosok, hogy ledolgozzák a munkaidejüket, és utána a magánellátásban további feladatokat vállaljanak.

A cikk felidézte azt is: az idei évi költségvetésben mintegy ötmilliárd forint többletforrást biztosítottak a várólistás ellátásokra, a halasztások pótlására, a várakozási idők csökkentésére. Ugyanakkor szeptemberig az egészségügyi intézmények ezt a keretösszeget felhasználták, ezért a programra szánt forrásokat 50 százalékkal megemelték.

Arról, hogy nemcsak a kapacitáshiány duzzasztja a várólistákat, a Magyar Hang is írt nemrég, cikkünk itt olvasható.

Címkék: egészségügy, NEAK, állam