A Nemzeti Védelmi Szolgálat vizsgálhatja, szivároghattak-e adatok a rendőrségtől

A Nemzeti Védelmi Szolgálat vizsgálhatja, szivároghattak-e adatok a rendőrségtől

Képünk csak illusztráció. Az Országos Polgárőr Szövetségnek adományozott nagy teljesítményû motorkerékpárok átadása az ORFK Készenléti Rendőrség budapesti központjában 2017. november 24-én. (Fotó: MTI Fotó: Mónus Márton)

Fotó: Mónus Márton

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bűnügyi jelzésként elküldte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a Nemzeti Védelmi Szolgálatnak annak az ügynek az iratait, amelyben egy tanú azt vélelmezi, hogy folyamatban lévő eljárásokról szivárognak ki információk a rendőrségtől az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) vezetőségéhez. A polgárőr szövetség a rendőrség stratégiai rendvédelmi partnere, tevékenységéhez az idei költségvetés alapján 1,25 milliárd forint támogatást kap a Pintér Sándor vezette Belügyminisztériumtól.

Az ügy közvetlen előzménye, hogy Tóth Attila, az OPSZ korábbi Hajdú-Bihar megyei elnöke, Túrós András elnök egykori helyettese augusztus 8-án panaszt tett a szövetséget érintő bejelentésének nyomán indult eljárás megszüntetése miatt. A BRFK az ügyben keletkezett nyomozati iratokat panaszelbírálás céljából megküldte a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészségnek. Ezen iratok között szerepel az a vallomás is, amely szerint a rendőrségtől több esetben információk jutottak el az OPSZ vezetőségéhez az őket érintő nyomozásról. A Nemzeti Védelmi Szolgálat dolga eldönteni, hogy megvizsgálja-e az ügyet, tisztázandó az adatszivárogtatás gyanúját. A rendőrség informatikai rendszeréből könnyen megállapítható, hogy történt-e illetéktelen adatlekérés.

Tóth Attila évek óta konfliktusban áll a Túrós András vezette OPSZ vezetőségével, mert vitatja többek között a 2016-os polgárőrmellény-beszerzés szabályszerűségét. Az üggyel korábban lapunk is foglalkozott. A konfliktus egyik állomásaként az OPSZ feljelentette Tóth Attilát egy jármű eladása miatt hűtlen kezelés gyanújával. Ám az eljárást a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette. Ezután Tóth Attila tett feljelentést hamis vád miatt, amelyet végül elutasítottak a hatóságok. Tavaly májusban az OPSZ Hajdú-Bihar megyei szervezete az érintett megnevezése nélkül egy olyan határozatot fogadott el, amelyben arra kértek két polgárőr egyesületet, beszéljen le a feljelentésről egy polgárőrt.

Ezt követően néhány nappal hallgatta meg a rendőrség Tóth Attilát az ominózus ügyben. Szerinte feltételezhető, hogy a szövetség vezetősége tudott az eljárásról, ezért fogadtatták el a megyei szervezettel a különös határozatot. Ahol egyébként a szavazás után az OPSZ felügyelő bizottságának elnöke több érintett beszámolója szerint durván leteremtette azokat, akik tartózkodtak. A megyei küldöttgyűlésen történtek miatt Tóth Attila az OPSZ etikai bizottságához fordult, hiába. Miután szerinte a testület a panasza elbírálásakor szabálytalanul, nem a törvényi rendelkezések szerint járt el, az ügyészséghez fordult. Azt kifogásolja többek között, hogy az eljárás során a sértettet meg sem hallgatták, illetve fontos iratok létezéséről nyilatkoztak ellentmondásosan. Mielőtt ebben az ügyben a rendőrség meghallgatta volna, ismét olyan jelzést kapott, ami szerint az OPSZ vezetésében tudnak az eljárásról.

Korábban egyébként Tóth Attila ellen is zajlott etikai eljárás, ennek keretében felfüggesztették a polgárőr tagságát, ám az erről szóló határozatot a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen megsemmisítette. A 78 éves Túrós András 1997 óta vezeti a polgárőr szövetséget, közvetlenül a rendszerváltás előtt belügyminiszter-helyettesi rangban irányította a rendőrséget, majd Pintér Sándor országos rendőrfőkapitány helyetteseként dolgozott.