A nővérek, ápolók is az orvosi béremeléshez hasonló nagyságrendű emelést szeretnének

A nővérek, ápolók is az orvosi béremeléshez hasonló nagyságrendű emelést szeretnének

Orvosok és ápolók egy koronavírussal fertőzött beteget látnak el Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs teremben 2020. március 25-én.(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jogos igényként merül fel tagjaink részéről az orvosi bérek emeléséhez illeszkedő nagyságrendű és elvű (1,9 szorzójú) bérrendezés – közölte a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara az Orbán Viktor által bejelentett, soha korábban nem látott méretű orvosi béremelés kapcsán.

– Az elkövetkező 7-8 hónapban a kórházak óriási terhelés alá kerülnek majd. Az orvosoktól és az ápolónőktől emberfeletti munkára lesz szükség ahhoz, hogy minden megfertőződött embert meg tudjunk gyógyítani és a megfelelő ellátást biztosítsuk a számukra – Orbán Viktor miniszterelnök ezekkel a szavakkal jelentette be a soha nem látott mértékű béremelést még szombaton. Szavait idézte is a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK), hozzátéve, hogy az aktív fertőzöttek számának jelentős emelkedése egyre nagyobb fizikai és pszichés terhelést jelent kollégáiknak, ezzel veszélyeztetve a beteg- és a dolgozói biztonságot. – A bizonytalan jövőkép rendkívüli feszültségeket okoz a szakdolgozói közösségekben – írták.

A MESZK üdvözölte az orvosi bérek emeléséről szóló bejelentést, ám ezzel együtt – mint írták – jogos igényként merül fel tagjaik részéről az orvosi bérek emeléséhez illeszkedő nagyságrendű és elvű (1,9 szorzójú) bérrendezés.

Felhívták a figyelmet, hogy a fekvőbeteg ellátásban közvetlen betegágy mellett, valamint a terápiás és a diagnosztikai területeken tevékenykedő teljes állásban foglalkoztatott szakdolgozók létszáma megközelítőleg 55 ezer fő. (Ez egy olyan statisztikai szám, mely magában foglalja a tartósan távollévőket is.) – Amennyiben nem akarjuk, hogy ez a szám tovább csökkenjen, követeljük, hogy a további tárgyalások kiindulási alapja a 2020. november 1-től érvényes egészségügyi szakdolgozók illetmény-, illetve bértáblája legyen.

Egyúttal határozottan kérték, hogy 2021-ben is legyen szakdolgozói béremelés (minimum 50 százalékos), továbbá folytatódjon 2022-ben, illetve 2023-ban az orvosi bérrendezés ütemezésével és mértékével megegyező módon. Prioritásnak tartják a pótlékrendszer felülvizsgálatát és a mielőbbi pótlékalap-emelést (havi 20 ezer forintról legalább 50 ezer forintra). – Ez a folyamatos munkarendben dolgozó, közfeladatokat ellátók megbecsülését és a jelentős feladatvállalás elismerését jelentené – indokolták.

A MESZK szerint ugyancsak jogos igény az alapellátásban dolgozó szakdolgozók részéről, hogy az egyszeri illetménykiegészítéshez hasonlóan ők is az egészségügyi bértábla alá tartozzanak. Mindezek mellett kiemelten kell foglalkozni szerintük a kórházi kezelést kiváltó otthoni szakápolás, rehabilitáció és hospice ellátás területén, valamint a szociális ellátásban foglalkoztatott ápolók, szakápolók, gyógytornászok, fizioterapeuták alkalmazásának, megtartásának kérdésével. Emellett – mint írták – az egészségügyi szakképzésben és egészségtudományi felsőoktatásban dolgozó oktatók, akik maguk is gyakorló szakemberek, akik a jövő ápolói, szakdolgozói nemzedékét tanítják, készítik fel a hivatás gyakorlására ugyancsak nagyobb anyagi elismerést érdemelnének.

Nem sokkal korábban már a Független Egészségügyi Szakszervezet is közölte, ha az orvosi béremelés nem jár együtt a többi egészségügyi dolgozó bérrendezésével, az komoly bérfeszültséget generál.