A Párbeszéd szerint fel kell függeszteni a gödi akkumulátorgyár működését

A Párbeszéd szerint fel kell függeszteni a gödi akkumulátorgyár működését

A gödi Samsung gyár (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jávor Benedek, a Párbeszéd-Zöldek politikusa arról számolt be egy Facebook-bejegyzésben, hogy a gödi Samsung SDI akkumulátorgyár 2018 óta megfelelő engedélyek és hatósági hozzájárulás nélkül működik. Újságírók, illetve a GÖD-ÉRT Egyesület munkája nyomán fény derült arra, hogy a Samsung gyár több esetben is jogkerüléssel, kiskapukkal, illetve az ellenőrzés akadályozásával gátolta a jogszerű működés számonkérését.

Az üzemmel kapcsolatos felülvizsgálati dokumentáció megállapította, hogy a Samsung SDI az előző öt évben nem üzemeltetett megfelelő monitoring-kúthálózatot, ami a gyár talajvízre tett hatását ellenőrizte volna. Emellett a levegőminőséggel kapcsolatos, NMP oldószerre vonatkozó kibocsátási határértékeket (2mg/m3) rendszeresen meghaladta. Fontos, hogy az üzem rendszeresen megszegi a zajszennyezésre vonatkozó szabályzásokat, illetve, hogy a meglévő felülvizsgálati dokumentáció a jelenlegi üzem működését vizsgálja, függetlenül attól, hogy folyamatban van a gyártelep bővítése. Az Átlátszó korábban pert nyert azzal kapcsolatban, hogy a Samsung SDI betemette azt a kutat, amely a vízszennyezést mutatta volna ki.

A Párbeszéd-Zöldek részletes véleményét taglaló dokumentum az alábbi módon reflektál a gyár működésére: „Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a Samsung SDI rosszhiszeműen, a hatóság ismételt megtévesztésével, jogszabályi kiskapuk használatával kerülte el a megfelelő engedélyezési eljárást, akadályozta a megfelelő ellenőrzés megvalósulását (pl. a területen lévő monitoring kút betemetésével), és éveken át jogsértő tevékenységet folytatott. A hatóságok az elvárható gondosság, a megelőzés, és a szennyező fizet elvének megsértésével hivatali körben elmulasztották az üzem megfelelő felügyeletét, nem folytattak le sem a jogszabályok szerint szükséges engedélyezési eljárásokat, sem kellő méréseket a szennyezések azonosítására.”

A párt szerint az egységes környezethasználati engedélyezés lezártáig fel kell függeszteni a gyár működését, mivel a Samsung SDI engedélyköteles tevékenységet folytat megfelelő engedélyek nélkül, jogsértő módon.