A Ryanair-vezére szerint a magyar kormány célja mindig is az utasok megadózatása volt

A Ryanair-vezére szerint a magyar kormány célja mindig is az utasok megadózatása volt

Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar kormány célja mindig is az utasok megadózatása volt, valójában soha nem a légitársaságok nem létező nyereségére vetették ki az extra adót – fogalmazott Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója. A Hvg.hu által ismertetett közlemény egy, a múlt héten megjelent jogszabálymódosításra reagált. E szerint januártól változik az extraprofitadó légiutakat sújtó része. Az új rendszerben az egy ülésre jutó károsanyag-kibocsátás alapján számítják az adó mértékét, de továbbra kevesebbet kell fizetni azon utasok után, akik célállomása az Európai Unión belül, vagy Albánia, Andorra, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Izland, Koszovó, Liechtenstein, Moldova, Monaco, Montenegro, Nagy-Britannia és Észak-Írország, San Marino, Svájc, Szerbia, Norvégia, vagy Ukrajna valamelyikében található – írták.

A Ryanair szerint azzal, hogy az extraprofitadót felváltja a „környezetvédelmi utasadó”, a lényeg nem változik, mert minden ilyen adónem megdrágítja és versenyképtelenné teszi a Magyarországra irányuló és onnan induló légi járatokat a környező országokba (például Romániába, Szerbiába, Szlovákiába, Horvátországba és Ausztriába) közlekedő járatokhoz képest. Ezért a légitársaság felszólította a magyar kormányt, hogy töröljék el „az idióta és káros utasadót”.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Ryanair és a magyar kormány az új Orbán-kormány megalakulása után keveredett vitába. A közvetlen előzmény Nagy Márton gazdasági miniszter az iparágat sújtó különadókról szóló bejelentése volt, ami után a légitársaság megszüntette számos Magyarországot érintő légijáratát.