Ryanair vezér: Nem zárjuk be a budapesti bázist

Ryanair vezér: Nem zárjuk be a budapesti bázist

Ryanair gép Berlinben (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sajnálom, hogy nincsenek jó híreim: a valaha volt legszélesebb téli menetredet terveztük Budapestre de a kormány felülírta a terveinket az idióta különadók miatt – erről beszélt kedden kora délután Budapesten Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója. Európa legnagyobb fapados légitársaságának vezetője szerint a különadók miatt Budapest az egyik legdrágább desztináció lett a télre a környéken. – Nem szándékozunk bezárni a bázisunkat, csak szűkítjük a kapacitást – fogalmazott, hozzátéve, hogy megvannak az erőforrásaik, hogy bármikor átköltöztessék a bázist egy környező országba, ahol olcsóbb az üzemeltetés. Azt is mondta, hogy egymillió utassal kevesebbet hoznak Budapestre a télen.

Az üzletember elismerte, hogy a kormánynak joga van megadóztatni az energiaszolgáltatókat, de a légiszektor rekordveszteséget könyvelt el a járvány és a háború okozta magas üzemanyagárak miatt, így nincs nyereség és extrapofit sem. Michael O'Leary egyúttal felhívta a magyar kormány figyelmét, hogy ne büntesse a magyar családokat azzal, hogy megnehezíti közöttük a kapcsolattartást. – Azonnal szüntesse meg a légiszektorra kivetett különadót, mielőtt még nagyobb károkat okozna a magyar turizmusnak – közölte.

Azt is elmondta, hogy még nincsenek konkrét adataik a rájuk kirótt büntetésről, de az furcsa, hogy az igazságügyi minisztert hamarabb értesítette a döntésről a fogyasztóvédelem, mint őket. Fellebbeztek és ha veszítenek Magyarországon, akkor nemzetközi bírósághoz fordulnak.

Augusztus utolsó napjára egyébként már beharangozott egy budapesti sajtótájékoztatót az üzletember, de azt az utolsó pillanatban lefújták. A mostani, az Üllői úti négycsillagos Verdi Grand Hotelbe meghirdetett időpont sem volt zökkenőmentes: még hétfő délben is módosítottak a kezdésen, egy órával előre hozva azt.

A fapados légitársaság excentrikus vezetőjének budapesti megjelenése izgalmas esemény: miután a magyar kormány nyáron extraprofit adót jelentett be a Budapestről induló légi utasokra (az EU-ba induló járatok esetében fejenként 3900 forint, azon kívüli úti céloknál pedig 9750 forint – a szerk.) Michael O'Leary idiótának nevezte a magyar gazdaságfejlesztési minisztert. Június közepén a HVG-nek adott interjújában ezt mondta: „ez a Nagy Márton egy komplett idióta. Nem tudjuk megérteni azt az érvelését, hogy „extraprofit különadót” kell kivetni a légiiparra, amikor az elmúlt évben rekord veszteségeket szenvedtünk el a covid és az ukrajnai háború miatt. A Ryanair 355 millió eurós veszteségről számolt be az elmúlt 12 hónapra, a Wizz Air, amelyik a második legnagyobb légitársaság Magyarországon a Ryanair után, 650 millióról. (…) Tudom, hogy végzett közgazdász, de mégis azt gondolom, hogy vissza kéne őt küldeni az iskolába, el is küldöm neki a „Közgazdaságtan tökfejeknek” című könyvet, mert őt is tökfejnek tartom.”

A kemény szavak után a magyar fogyasztóvédelem 300 milliós bírságot szabott ki a légitársaságra – ezt Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon jelentette be, azzal indokolva a döntést, hogy a légitársaság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat, magyarán rájuk terhelte a kormány által kivetett különadót. A döntést az ír cég megfellebbezte, és alig pár nappal a hír után bejelentették: a kormánydöntés miatt a téli menetrend életbe lépésekor nyolc járatot teljesen megszüntetnek (Bordeaux, Bournemouth, Köln, Kaunas, Krakkó, Lappeenranta, Riga és Torinó), hétbe pedig kisebb gyakorisággal repülnek (Amman, Bristol, Pisa, Prága, Szófia, Tel Aviv és Varsó).

Az egyáltalán nem szokatlan az ír cég vezetőjétől, hogy fenyegetéssel, zsarolással vagy nagy feltűnést keltő médiamegjelenésekkel próbál nyomást gyakorolni kormányokra, szakszervezetekre vagy éppen a saját dolgozóira. A napokban éppen a kormányok voltak a soron: Brüsszelben és Athénban is azt jelentette be, hogy a téli időszakban bezárja az érintett városokon üzemelő bázisait, az érintett kormányok szerinte hibás döntései miatt.

Az ideiglenes bázisbezárás egyébként sokszor egy racionális üzleti döntés: télen ugyanis jóval kevesebb az utas, nincs szükség annyi járatra. Mivel a légiközlekedés elég átlátható dolog, a figyelmes szemlélőnek feltűnik, hogy a Ryanair telente jellemzően pihenni küldi a flottájának több mint tíz százalékát – ilyenkor végzik el a karbantartásokat a gépeken, vagy csak egyszerűen nem repülnek velük a novembertől márciusig tartó időszakban. A helyi bázis bezárása egyébként nem jelenti azt, hogy minden Ryanair járat megszűnik az adott helyen – annyit jelent, hogy gépeket nem állomásoztatnak ott, de ettől még más bázisokon üzemelő gépek jöhetnek az érintett városba. A bázisbezárás leginkább a helyi munkaerőknek okoz komoly gondot: a pilóták és légiutas-kísérők át lesznek vezényelve valamelyik másik telephelyre, a földi kiszolgáló személyzetet pedig (kényszer)szabadságra küldik. Az viszont jellemző, hogy ilyenkor jelentősen leszűkül a járatok száma, magyarán kevesebb helyre lehet eljutni az adott városból.

A Ryanair számokban:

• A fapados légitársaságot 1984 novemberében alakították meg Írországban.

• 2012 februárjában, nyomban a Malév bedőlése után nyitottak bázist Ferihegyen.

• 2019-ben 120 millió utast szállítottak világszerte. A koronavírus-járvány első évében érthető okokból drasztikusan romlott a statisztikájuk (27,5 millió), de tavaly már 97,1 millióra tornászták vissza az eredményt.

• 2022 februárjában egy közleményben arról beszéltek: nyolc gépesre bővítik a budapesti flottájukat egy 200 millió dolláros beruháznak köszönhetően, és ezzel 240 új munkahelyet létesítenek.

• A nyári menetrendben összesen 62 útvonalat repültek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről. Négy új várost is felvettek az úti célok közé: a szardíniai Algheroba és a bolgár tengerparti Burgaszba hetente kétszer, Varsóba és Stockholmba pedig heti négyszer fordultak a gépeik Budapestről.

• Idén júniusban a teljes hálózatukon összesen 15,9 millió utast szállítottak, ez közel 1,7 millióval magasabb szám, mint a járvány előtti utolsó év, vagyis 2019 júniusának számai. Figyelemre méltó adat az is, hogy a nyáron a gépeik 95 százalékos üléskihasználtsággal repültek, magyarán alig volt üres hely rajtuk.