Varga Judit a Facebookon jelentette be, hogy 300 milliós bírságot kap a Ryanair

Varga Judit a Facebookon jelentette be, hogy 300 milliós bírságot kap a Ryanair

Képünk illusztráció - Ryanair repülőgép (Fotó: a Ryanair Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

300 millió forintos fogyasztóvédelmi bírságot kap a Ryanair – jelentette be közösségi oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter.

A politikus posztja szerint június 10-én Budapest Főváros Kormányhivatala fogyasztóvédelmi hatósági eljárást indított a Ryanair-DAC légitársasággal szemben az extraprofit-különadó áthárítása témájában. Szakmai irányító szervként az Igazságügyi Minisztérium végigkövette a vizsgálatot, melynek végén a fogyasztóvédelmi hatóság a mai napon jogsértést állapított meg, ugyanis a légitársaság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat. A fogyasztóvédelmi bírság összege: 300 millió forint. Az igazságügyi miniszter sietett hangsúlyozni, hogy a kormány hű ígéretéhez és meg fogják védeni a magyar embereket, ezúttal az extraprofit-különadó áthárításától.

A politikus posztját azzal zárta, az extraprofit-különadó megkerülését vagy áthárítását fogyasztóvédelmi vizsgálattal és bírsággal fogják büntetni a továbbiakban is.

A Ryanair azt követően emelte 3900 forinttal a jegyárait, hogy kiderült, a kormány extraprofit-adót vezetett be. A cég ennek visszavonását is kérte, szerintük az ugyanis visszavonhatatlan károkat okoz a turisztikai ágazatnak és a gazdaságnak. A légitársaság szerint a különadó több mint ostobaság, hiszen a járvány, a háború és az egekben lévő olajárak miatt az iparág jelenleg nem nyereséges.