A saját szerződéseit fogja vizsgálni a fideszes expolgármester, már kormányhivatali vezetőként

A saját szerződéseit fogja vizsgálni a fideszes expolgármester, már kormányhivatali vezetőként

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az a Sára Botond fogja vizsgálni a budapesti kormányhivatal vezetőjeként a VIII. kerületi önkormányzat Klassz Menza Kft.-vel kötött közétkeztetési szerződésének érvénytelenné nyilvánítását, aki még fideszes kerületi polgármesterként szerződött a céggel – hívja fel a figyelmet szombati Facebook-posztjában Pikó András jelenlegi polgármester.

„Abszurd helyzet fog kialakulni, ha saját volt szerződéseit kell vizsgálnia a fideszes politikusnak, ami felveti az összeférhetetlenség kérdését” – fogalmazott Pikó András.

Hozzátette: „Miután a kormányhivatalban folyó vizsgálatról mi magunk csak a nyilvánosságból értesültünk, értetlenül állunk ez előtt a nyilvánvalóan groteszk fordulat előtt. Ezzel kapcsolatos kérdéseinket feltesszük az illetékes szerveknek is.”

https://www.facebook.com/pikoandraspolgarmester/photos/a.380677302574366/612929546015806/?type=3&theater

Pikó András józsefvárosi polgármesternek nem volt hatásköre az önkormányzat közgyűlése nélkül érvénytelenné nyilvánítani a kerület Klassz Menza Kft-vel meglévő közétkeztetési szerződését – közölte a cég pénteken a hvg.hu-val. A képviselő-testület hatáskörének jogtalan elvonása miatt a Klassz Menza a kormányhivatalhoz fordult. Hozzátették: ha a kormányhivatal megállapítja, hogy a polgármester döntése hatáskör hiányában született döntés volt, akkor a döntést hatályon kívül helyezi.

A polgármester arra hivatkozva nyilvánította semmisnek a szerződést, hogy 2019 közepén a Klassz Menza jogelődje, a Pensio Kft. (amellyel az önkormányzat eredetileg leszerződött) csak a közétkeztetési üzletágát ruházta át a Klassz Menzára, így az önkormányzat szabálytalanul fogadta el az ezzel kapcsolatos szerződésmódosítást. Pikó András álláspontja szerint nem tehetett mást, mikor észlelte, hogy az önkormányzat élő szerződése törvénysértő, semmis, azonnal lépnie kellett.

Az önkormányzat rendkívüli sürgősséggel új, ideiglenes szerződést kötött az Eurest Kft-vel. Június végén a Közbeszerzési Döntőbizottság e eljárás miatt 50 millió forint bírságot rótt ki, a megkötött szerződést pedig semmissé nyilvánította.

Nem ellenőrizték megfelelően a kormányhivatalok, hogy a településvezetők visszaéltek-e a veszélyhelyzet adta felhatalmazással – állapította meg a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A szervezet ugyanis több ügyben segített az önkormányzati képviselőknek, hogy panaszt tehessenek a polgármesterek által egy személyben meghozott, jogszerűtlen döntések ellen, de lesújtók a tapasztalataik.