A tanú című film részletével vágott vissza Bencsik Gábor a közmédiának

A tanú című film részletével vágott vissza Bencsik Gábor a közmédiának

Jelenet A tanú című filmből. (Forrás: NFI Filmarchívum)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem csitul a vita, melyet a közmédia és a Magyar Demokrata újságírója, Bencsik Gábor között robbant ki. Bencsik az országgyűlési választás után a Facebookon írt arról, hogy a közszolgálati média politikailag tarthatatlanul elfogult, az ellenzék politikusai szinte a lábukat sem tehetik be az MTVA- ba, az ellenzéki véleményeknek pedig csakis kormánypárti cáfolatokba csomagolva adnak teret.

Az MTVA erre olyan választ adott, amely pillanatig sem cáfolta a politikai elfogultság vádját: „Bencsiket utolérte a baloldali hisztéria” – ezzel a címmel jelent meg egy névtelen cikk a hirado.hu-n. Az indulatos, személyeskedő írás Bencsiket azzal próbálja rossz fényben feltüntetni, hogy egykor Soros György egyik alapítványának dolgozott.

Azt is megemlítették, hogy Bencsik Gábor a rendszerváltás előtt az akkor még pártkiadványnak számító Nők Lapjának is írt cikkeket, valamint azt állították róla, hogy „álláspontja újságírói pályafutása alatt a saját érdekeinek megfelelően többször is változott”.

A támadó hangvételű írásra Bencsik szintén a Facebookon reagált, és Bacsó Péter A tanú című filmjét idézte: „Hosszú, személyeskedő, hazugságokkal és csúsztatásokkal teli cikkben reagált a hirado.hu ismeretlen szerzője a tegnap írt posztomra a közszolgálati televízióról. Természetesen semmi kedvem tételesen cáfolni azt a sok ostobaságot, amit leírtak, az egész nem ér annyit. Csupán ide idézném A tanú című film egy részletét: „Jelentem, nem értem. Ez egy komoly névtelen feljelentés volt... géppel írva.”

A vitába Skrabski Fruzsina dokumentumfilmes, rendező, producer is beszállt: Facebook-oldalán arról számolt be, hogy Lánczi Tamás, a hirado.hu főszerkesztője egyszer azért nem engedte megjelenni a Skrabskival készült interjút, mert ő Bodoky Tamással, az Átlátszó tényfeltáró portál ügyvezető igazgatójával  ugyanakkor el az Áldozatok 2006 című, a rendőri erőszak áldozatairól szóló filmet. Lánczi ezt azzal indokolta neki, hogy Bodokyt propagandistának tartja.

„Megértettem a logikát: azzal álljunk bosszút a propagandistázókon, hogy letiltjuk azt, aki Gyurcsány bűneit bemutatja, a Nemzeti Filmintézet által támogatott és a közmédiában bemutatott filmben… Bencsik Gábor tiszteletreméltó megszólalása után, mellett, a túltolt bicikliről…”

A közmédia elfogultságáról szóló vita napok óta tematizálja a kormánypárti és a független sajtót, az ügyben megszólalt Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és véleményt nyilvánított Orbán Gáspár, a miniszterelnök fia is.