A ZDF Hannibal Lecterként ábrázolta Orbánt, Kovács Zoltán felháborodott

A ZDF Hannibal Lecterként ábrázolta Orbánt, Kovács Zoltán felháborodott

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A német ZDF péntek esti Heute Show című népszerű humoros műsorában külön részt szenteltek az autokráciák működésének, amelyben Orbán Viktor miniszterelnökről is megemlékeztek – írja a hvg.hu.

– Ahol Orbán dönti el, mi az álhír, ott (a többrendbeli nemi erőszakkal vádolt, és 23 évnyi börtönbüntetésre ítélt – a szerk.) Harvey Weinstein lehet a nőjogi ombudsman – mondta a műsorban Oliver Welke, a show házigazdája az álhírek terjesztésének új büntetőjogi szabályozásáról, miután a magyar helyzetet bemutató részt egy híradórészlettel felvezették. Ezt követően a műsorvezető elmagyarázta a rendeleti kormányzást, majd kitért az európai reakciókra. Ekkor jelent meg a műsorvezető mögött a montázs, amelyben Clarice Starling FBI-ügynököt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke alakítja, Orbán Viktor pedig a lekötözött, maszkkal ártalmatlanná tett Hannibal Lecter. Hozzá a felirat, magyarra fordítva a következő: A brüsszeliek hallgatnak, utalva „A bárányok hallgatnak” című filmre.

Welke arról is beszélt, hogy az Orbán-kormány továbbra is kapja az uniós pénzeket, és az Európai Néppárt továbbra sem szánja rá magát a Fidesz kizárására, a bizottság pedig tétlenkedik. Holott egy „luxemburgi nyugdíjas” már megmutatta, hogyan kell ezt csinálni. Legfeljebb nem ütött elég nagyot – teszi hozzá Welke, miközben látható, ahogy Jean-Claude Juncker korábbi EB-elnök pofonnal és „diktátor” megszólítással köszönti Orbánt egy korábbi EU-csúcson.

Szerkesztőségi vezércikkben kritizálja Orbán „túlhatalomtörvényét" a brit The Guardian | Magyar Hang

Orbán illusztris társaságba került, hiszen a műsornak ebben a részében még Peking propaganda-hadjáratáról van szó, amelynek során a kínai diplomaták igyekeznek a megfelelő szóhasználatra kötelezni külföldi országokat. A céljuk, hogy a vuhani járványkezelést világszerte sikernek láttassák, ehhez nem haboznak Ausztrália ellen bojkottot hirdetni, és látványakciókkal magukhoz édesgetni más országokat. A műsorban még Törökország kap kiemelt szerepet, ahol a koronavírus elleni védekezés jegyében sokan amnesztiát kaptak: piti bűnözők, miközben a politikai foglyok és bebörtönözött újságírók maradnak rács mögött.

A német közszolgálati műsorban elhangzottakat nem hagyta szó nélkül a magyar kormány sem. Az MTI-ben megjelent hír szerint, amelyet a kormany.hu is idézett, Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szombaton azt javasolta a német ZDF szerkesztőségének: „ha legközelebb szörnyeket kívánnak bemutatni, nézzenek szét saját országukban, akad(t) jó pár...".

Kovács Zoltán a Facebookon közzétett bejegyzésében kifejtette, péntek este a „már múltkor is emlegetett, német balliberális, magát közszolgálatinak valló ZDF-csatorna Heute Show című adásában Orbán Viktor miniszterelnököt Hannibal Lecterként ábrázolták”. Hangsúlyozta, „ezek a megnyilvánulások rendkívül szánalmasak és mutatják, hogy milyen is a haladó-független-objektív-minőségi sajtó egyes nyugati országokban”.