Áder aláírta az MTA-törvényt

Áder aláírta az MTA-törvényt

Áder János köztársasági elnök (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az országgyűlés 131 igen szavazattal, 53 nem ellenében és három tartózkodás mellett július 2-án fogadta el a törvénymódosítást, amit Palkovics László innovációs- és technológiai miniszter nyújtott be. Ezt Kövér László, az Országgyűlés elnöke múlt hét vasárnap írta alá és küldte el Áder Jánosnak. A köztársasági elnöknek öt napja volt, hogy döntsön arról, elküldi-e alkotmánybírósági kontrollra, vagy aláírja a törvénymódosítást.

Áder – ahogy arra számítani lehetett – az utóbbi mellett döntött a hazai és nemzetközi tiltakozás ellenére. 

A teljes német tudomány tiltakozik az MTA miatt | Magyar Hang

A tíz legnagyobb, legjelentősebb német tudományos kutatási intézmény vezetője egy nappal az MTA-törvény megszavazása előtt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy élesen tiltakozzanak az Akadémia bedarálása ellen, és egyértelműsítsék, hogy nem igaz Palkovics László innovációs és technológiai miniszter állandó hivatkozása, miszerint az átalakítás csak a német modellt követi.

Az átszervezés lényege, hogy az MTA kutatóintézet hálózata – ami eddig a Köztestület alatt működött –, egy hasonló jogállású alkotmányos szervezet, az Eötvös Loránd Kutatási Intézet intézményhálózataként működik majd tovább. Palkovics többször hangsúlyozta, hogy szerinte ezzel nem sérül a kutatás szabadsága, de fel fognak kérni nyugat-európai, korábban az átalakítás miatt bizonyos aggodalmukat kifejező szervezeteket is, hogy nézzék meg a terveket. 

A kiszervezés szeptember elsejével történne, a tárcavezető a gyorsaságot „prózai okkal” indokolta, mégpedig, hogy minél gyorsabban legyen meg az új szervezet, így mindenki tudja, hogy hogyan, mihez fog tudni alkalmazkodni.

A Köztársasági Elnöki Hivatal nem adott ki közleményt, hogy Áder mivel indokolja döntését, az aláírásról az Országgyűlés oldalán lehet értesülni, ahol a törvényhez tartozó adatlap "Iromány események" rovatában  ez áll: "2019.07.12. Köztársasági elnök aláírta".