Adósságrendezést követelnek a kormánytól a kórházi beszállítók

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint hetvenmilliárd forinttal tartozik már az állam a kórházi beszállítóknak, így ennek rendezésére szólított fel az Orvostechnikai Szövetség – írta az Index. „Az ilyen mértékű tartozás már nemcsak az adósságot finanszírozó vállalkozások gazdálkodásában okoz súlyos problémákat, hanem ezen keresztül a magyarországi betegellátást is veszélyezteti” – mondta a lapnak a szövetség főtitkára, Rásky László.

A tartozás a közműszolgáltatók mellett áll a szappan- és ételszállítók felé, illetve az egyszer használatos eszközöket nyújtó szolgáltatások irányába is. Bár hatvan nap lenne a teljesítési határidő, de a beszállítók szerint az év második felére az adósság fele már ezen túli tartozás. Rásky szerint az elmúlt években 270 napnál hosszabb idő telt el úgy, hogy nem fizettek időben.

Gumikesztyűt, villanykörtét és vécédeszkát is várnak karácsonyi adományként a Szent János Kórházba | Magyar Hang

Karácsonyi adománygyűjtést indított a budapesti Szent János Kórház, a Facebookon közzétett, december 1-től 24-ig tartó akciójuk szomorú képet fest az intézmény helyzetéről. Osztályaink összegyűjtötték a hiányzó fogyóeszközök listáját, melyet folyamatosan frissítünk. Az adományokat a főbejáratnál elhelyezett szekrénybe kérjük betenni - olvasható a leírásban.

A legutóbbi kormányinfón Gulyás Gergely beszélt arról: a kormány egyre haragvóbb, amiért ilyen helyzetek kialakulnak. A miniszter elmondása szerint előbb át kell tekinteni az adósságszerkezetet, utána lehet eldönteni, mit kell rendezni és mit nem. „Én azt állítom, hogy nincs olyan számla, amit ne kellene rendezni. Nyilván a miniszter politikus és jogász, nem tudhat olyan számviteli dolgokat, hogy a vevőnek 14 nap áll rendelkezésére arra, hogy megkifogásoljon egy számlát. Ha ezt nem teszi meg, akkor a teljesítés elfogadott” – fejtette ki Rásky.