Afrikai eredetű hőhullám miatt október végéig tart a meleg

Afrikai eredetű hőhullám miatt október végéig tart a meleg

Napos, őszi idő

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Előreláthatóan a hétvégén, sőt még a jövő hét elején is szinte nyáriasan meleg idő várható – írja a MetKép. Európa jelentős részét ugyanis egy nagy kiterjedésű ciklon uralja, ami több napon keresztül blokkolja a hideg levegőt és a ciklonokat. Az óceánon kialakult ciklonok elülső oldalán meleg levegő érkezik, amely egészen a skandináv térségig vonul.

Az előrejelzések szerint a napokban így az átlagnál 8-15 fokkal melegebb idő is lehet Európa-szerte. Németországban és Olaszországban 26-27 fok, Spanyolországban és Franciaországban akár 28-33 fokos maximális hőmérséklet is előfordulhat. 

A meleg hazánkban is kitart még, igaz az ország keleti és nyugati felén az időjárás eltérően alakul. A keleti, északkeleti és északi vidéken gyenge lesz a légmozgás, napközben is tartósan megmaradhat a köd. Ezeken a tájakon lesz a leghidegebb, 12-16 fok körüli maximum hőmérsékletekkel. A középső területeken is képződhet reggel köd, de nagyobb eséllyel szakad fel, így ezeken a részeken napközben 16-22 fok is lehet vasárnap és hétfőn. A Dunántúlon, annak is főleg a nyugati felén élénk déli légmozgás várható, ami nem kedvez a ködnek, ezért itt 20-25 fok is lehet vasárnap és hétfő délután.

Időjárás-változásra legkorábban a jövő hét közepén számíthatunk. 

Címkék: időjárás, ősz