Akkugyárügy: újabb két népszavazási kérdést utasítottak el Debrecenben

Akkugyárügy: újabb két népszavazási kérdést utasítottak el Debrecenben

A drónnal készített képen talajelőkészítő munkálatokat végeznek a leendő CATL akkumulátorgyár területén a Déli Ipari Parkban Debrecen közelében 2023. február 23-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb két népszavazási kérdés hitelesítését utasította el Debrecenben a Helyi Választási Bizottság (HVB) a városba tervezett akkumulátorgyár ügyében. Ahogy a legutóbb beadott kérdések esetében, a HVB ezúttal is a mikepércsi civileket összefogó Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (Miakő) kérdéseit dobta vissza.

Az egyesület augusztus elején két kérdést nyújtott be. Az egyik szerint azt kérdezték volna a választópolgároktól: egyetértenek-e azzal, hogy akkumulátor gyártásával foglalkozó üzemet Debrecen területszervezési eljárásról szóló rendeletben meghatározott belterületének határától számított tizenöt kilométeren belül ne lehessen létesíteni a város közigazgatási területén. A másik benyújtott kérdés annyiban tért ettől el, hogy abban az „akkumulátorgyártás” helyett akkumulátorkatódanyag-gyártás fogalom szerepelt.

A választási bizottság egyebek mellett azzal indokolta az elutasítást, hogy a képviselő-testületeknek nincs felhatalmazásuk arra, hogy egyes termékek gyártásával foglalkozó üzemek tevékenységét általánosan korlátozzák. Vagyis a HVB érvelése szerint a kérdésben szereplő üzem létesítésének engedélyezése nem önkormányzati hatáskör. Másrészről – írták –, a kérdés alapvető jog korlátozására irányul, azok jogát sértené, akik ilyen üzem létesítését, működtetését végeznék. Nem tartják egyértelműnek az akkumulátor kifejezést sem, mondván az akkumulátor gyártásával foglalkozó üzem alatt többféle eszközt gyártó üzemet is lehet érteni. Ezáltal a kérdés nem felel meg az egyértelműségi követelménynek sem.

Ugyanez az indoklás olvasható a másik, az akkumulátorkatódanyag-gyártást tartalmazó kérdés esetében is. Az akkumulátorkatódanyag-gyártás kifejezést is „rendkívül általános értelműnek” találták, ami alapján a HVB tagjai szerint a választópolgár nem tudja eldönteni, hogy a tiltás egy néhány főt foglalkoztató, akár mobiltelefonban használatos akkumulátor alkatrészeit előállító egység létesítésére vonatkozik. Ezáltal pedig a debreceni választási testület szerint a választó nincs tudatában annak, hogy mi a népszavazási kérdés valódi tartalma.

A debreceni Helyi Választási Bizottság már 120-nál is több népszavazási kérdésről hozott döntést. Akadt már több kérdése a Miakő egyesületnek, de más civilek, politikai pártok és hozzájuk közel álló magánszemélyek is nyújtottak be kérdéseket. Egyedül azonban az LMP népszavazási kérdései kaptak zöld utat a választási bizottságtól. A hitelesített két kérdésükhöz tartozó népszavazási aláírásgyűjtő íveket azonban nem vették fel, így úgy futott ki az aláírásgyűjtésre rendelt idő, hogy egyetlen aláírást sem gyűjtöttek.

Mint arról korábban szintén írtunk, a Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) nevű kínai vállalat akkumulátorgyár-beruházását komoly tiltakozás kísérte Debrecenben. Népszavazási kezdeményezésekre, tüntetésekre, petíciók indítására egyaránt sor került, emellett pedig a kínai beruházónak kiadott engedélyeket is többen megtámadták. A CATL-nek kiadott környezetvédelmi és katasztrófavédelmi engedélyt is többen megtámadták a Debreceni Törvényszéken, ám eddig minden olyan eljárásban elutasították a keresetet, amelyben már döntött a bíróság.