Alkotmánybíróságon támadták meg az egészségügyisek kötelező oltását

Alkotmánybíróságon támadták meg az egészségügyisek kötelező oltását

Az első egészségügyi dolgozó beoltása a Pfizer/Biontech Magyarországra érkezett vakcinájával Budapesten, 2020. december 26-án (Fotó: Kásler Miklós Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy névtelenséget kérő egészségügyi dolgozó megtámadta a koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételét szabályozó kormányrendeletet az Alkotmánybíróságon – írja az Index.

Ismert, bő egy hónappal ezelőtt, július 29-én jelent meg a kormány – Orbán Viktor miniszterelnök által július 16-án bejelentett – döntése az egészségügyben dolgozók kötelező koronavírus-oltásáról. Ennek lényege az volt, hogy minden egészségügyi dolgozó számára kötelező a védőoltás felvétele legkésőbb szeptember 1-jéig (kétdózisú vakcinák esetén az első adagot kötelesek eddig felvenni), ellenkező esetben felmentik őket. Az utolsó pillanatban azonban további két hét haladékot adtak, így az új dátum már szeptember 15-e.

A panaszos szerint a kormány visszaélésszerűen kényszeríti az egészségügyben dolgozó munkavállalókat a védőoltás felvételére, abból a burkolt célból, hogy az átoltottsági statisztikát növelje. Azt sem érti, hogy miért jár azonnali felmondással, ha valaki nem akarja beoltatni magát, hiszen dönthettek volna a veszélyhelyzet megszűnéséig tartó felfüggesztéséről, fizetés nélküli rendes vagy rendkívüli szabadságról.

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke korábban ugyancsak az Indexnek azt mondta, hogy a koronavírus-járvánnyal, a különleges jogrenddel kapcsolatos ügyekben soron kívüli eljárást rendelt el.