„Ha lenne pénzük, akkor se fizetnék ki a gázszámlát”

„Ha lenne pénzük, akkor se fizetnék ki a gázszámlát”

Alpár György, Drávaszerdahely polgármestere (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kultúr- és vendégházuk után a lángosozóját is határozatlan időre bezárta a drávaszerdahelyi önkormányzat. Ennek egyik oka az elszálló rezsiárak mellett az, hogy ennyire nincs pénze az embereknek. A másik pedig, hogy elestek egy időre az eddig érkező iparűzési adótól, vagyis egyszerűen kevés a forrásuk. Van még egy kisboltjuk, azt egyelőre tartják, de önerőből már nem tudják sokáig húzni. Pedig a bolt korábban egy mintaadó projekt volt.

– Próbáltuk húzni az időt, de hiába. Volt, hogy összesen tizenkétezer forint volt a forgalom egy nap alatt, ami arra sem elég, hogy a bérét kifizessük az alkalmazottnak – mondta a polgármester lapunknak a lángossütőről és hozzátette: korábban 100 ezer forint is megvolt a forgalom naponta, hiszen más falvakból is átjártak Drávaszerdahelyre.

A lángosozó egy épületben működött Drávaszerdahely kisboltjával, ami viszont nem zárt be. – Vége van egy falunak, ha bezár a bolt. Ezért minden áron igyekszünk megtartani, mert nincs miért ideköltözni az embereknek, ha még egy boltunk sincs. A miénk azért is ment, mert a környező településen mind bezártak a hasonló üzletek – mesélte Alpár György, hozzátéve, hogy most ugyanakkor annyira felment az élelmiszerek ára, hogy ott is alig van forgalom. Márpedig szerinte ha most bezárják, nem is fogják tudni többet kinyitni. Ezért – még ha a Magyar Falu Programot „parasztvakításnak” is tartja – megpróbál azért forrásokat szerezni az üzlet fenntartására.

A forgalom elmaradása mellett más oka is van annak, hogy most ilyen helyzetbe kerültek. A Baranyai megyei település Facebook-oldalán azt jelölték meg, hogy mindez „Magyarország Kormányának (Fidesz-KDNP) az elmúlt 12 év elhibázott, pazarló, hozzá nem értő gazdaság politikájának köszönhetően” történik. Ám vannak ennél konkrétabbak is. Az alapvetően leszakadó térségben, az Ormánságban elhelyezkedő Drávaszerdahelynek eddig nagy segítséget jelentett, hogy egy helyi telephellyel rendelkező vállalat több tízmilliós iparűzési adót fizet nekik. Azonban ez most egy időre leáll, adótúlfizetés miatt ugyanis előreláthatólag 2023 szeptemberéig nem fog fizetni majd a kistelepülésnek a cég.

A helyzet egyébként azért is különleges, mert a kisbolt nyitása bár önerőből történt, a Magyar Falu Program egyik mintapéldája lett. Még a Miniszterelnökség emberei is voltak a helyszínen, de a polgármesternek már akkor voltak kritikái, erről beszélt is korábban a Magyar Hangnak. – Amikor azt láttam, hogy erre 45 milliárdot különítettek el, egyből mondtam, hogy ez így már biztos nem arról fog szólni, hogy legyen bolt ott is, ahol eddig nem volt – mondta. Valóban: most az is megpályázhatja az állami pénzt, ahol több üzlet is van, így akár az is megeshet, hogy az egyik bolt állami segédlettel tönkreteszi a másikat.

Alpár György lapunknak beszélt arról is, hogy már minden képviselői kedvezményt megszüntettek, és december elsejével Drávaszerdahely önkormányzata csak a kötelező feladatait tudja ellátni, a korábban önként vállaltakat már nem. – Nincs pénzünk, a létünkért küzdünk a következő év szeptemberéig – mondta. 

Ugyanakkor az is kiderült a szavaiból, hogy ha lenne is a falunak forrása, abból akkor sem fizetnék ki a már bezárt művelődési- és vendégház gázszámláit, ami összesen közel egymillió forint egy 170 fős településen (!). – Senki ne mondja nekem, hogy ez ennyibe kerül egy kultúrházban, pontosabban annak mellékhelyiségében, mert csak ott fűtünk gázzal – fogalmazott. A magas összeg egyébként úgy jött ki, hogy új szerződést kötöttek az E.ON-nal: az eddigi 4.50 forintos kilojouleonkénti ár helyett 21 forintot fizetnek. Az első ajánlatuk 86 forintos ár volt, amit a polgármester viccnek tart.

A településvezető korábban egy videót is közzétett, amelyben melegebb éghajaltra küldte el a felelősöket. Megfogalmazása szerint azért osztotta meg mindezt, hogy más kollégája is tegyen így, de csak privát üzeneteket kapott. – Rengeteg önkormányzat polgármestere egyetért velem, de félnek, csak azt nem tudom mitől, hiszen az önkormányzatiságnak vége van – mondta.