Árvíz: elmarad a rekorddöntés Drávaszabolcsnál

Árvíz: elmarad a rekorddöntés Drávaszabolcsnál

Az áradó Dráva Drávaszabolcsnál, jobbról a hajóállomás 2023. augusztus 10-én (Fotó: MTI/Katona Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az áradó folyók vízgyűjtőin nem kell csapadékra számítani, így nem lesz utánpótlása a levonuló árhullámoknak – tudatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szombaton az MTI-vel.

A közleményben azt írták, hogy a Dráva folyón levonuló árhullám pénteken a kora délutáni órákban tetőzött Drávaszabolcsnál 586 centiméteres vízállásnál, a valaha mért legmagasabb vízszint alatt tíz centiméterrel. A védekezésben részt vevő vízügyes szakemberek a helyszíneken fokozott figyelőszolgálatot látnak el, a töltések mentén kialakuló kisebb árvízi jelenségeket folyamatosan kezelik, szükség esetén beavatkoznak – tették hozzá.

A közlemény szerint az országban még mindig közel 200 kilométeren van elrendelve árvízvédelmi készültség, ebből 45 kilométeren még mindig a legmagasabb, harmadfokú a készültség. Az OVF szerint jó hír, hogy a vízgyűjtő területeken a most következő pár napban nem kell csapadékra számítani, tehát az árhullámoknak nincs utánpótlása.

Közölték, a Rába a felső szakaszokon mindenhol apad: a folyó Győrnél pénteken a délelőtti órákban tetőzött 435 centiméteres vízállással, készültséget nem kellett elrendelni. A Mura vízgyűjtőjén a következő hat napban jelentős esőre nem lehet számítani, folytatódik az apadás. A Dráva vízszintje a teljes hazai szakaszon csökken. A folyó tetőzése a védekezési szakaszon – Drávaszabolcs térségében – is megtörtént, így már ezen a szakaszon is lassú apadás indult el.

Mivel a drávasztárai szakaszon a készültséget mérsékelni lehetett, a helyi védelemvezetés a felszabadult vízügyes szakemberek egy részét átvezényelte a drávaszabolcsi szakaszra. Kiemelték, hogy a lassú tetőzést követően sem áll le a munka, hiszen a hatalmas víztömeg miatt kialakultak árvízi jelenségek, például buzgárok, felpuhulások. Ezeket a vészőrök minden esetben megjelölik, figyelemmel kísérik, ha az értékelést követően szükségessé válik, úgy beavatkozással védekeznek a jelenséggel szemben – írták.

A szükséges helyeken a védképesség biztonságos fenntartása érdekében nyúlgátakat építettek ki a szakemberek. A zsilipek és töltéskeresztezések lezárása vagy elzárása megtörtént. Az árvízhelyzetből adódó élet- és vagyonbiztonság a védvonal mentén nincs veszélyben - olvasható a közleményben.

 

Címkék: árvíz, áradás, Dráva