Átminősítenék a XII. kerületi turulszobrot

Átminősítenék a XII. kerületi turulszobrot

Turulszobor az Istenhegyi út és a Böszörményi út kereszteződésében. (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Első világháborús emlékművé nyilvánítaná Hegyvidék önkormányzata az Istenhegyi és a Böszörményi út sarkán lévő turulszobrot, amit a második világháború polgári és katonai áldozatainak emlékére állítottak 2005 októberében – írja a Magyar Nemzet. A Pokorni Zoltán vezette önkormányzat szerint a turul mint szimbólum nem volt a legszerencsésebb választás a második világháború katonai és polgári áldozatainak emlékére. 

A turulszobor átalakításával párhuzamosan az önkormányzat pályázatot írna ki egy új második világháborús emlékhely terveire. Az önkormányzat olyan szobrot szeretne, amely vallástól, nemzetiségtől, társadalmi hovatartozástól független lenne. 

A kerület az új alkotás helyszínéül a Csaba és a Maros utca kereszteződését, a Városmajori templom mellett található területet tartja a legalkalmasabbnak. Az ingatlan egyházi tulajdonban van. A helyszín közel van azokhoz az intézményekhez, ahol a nyilasok – köztük a jelenlegi polgármester nagyapja, Pokorni József – 75 évvel ezelőtt gyilkosságokat követtek el.