Az atomenergia-hivatal vezetőjét is bebetonoznák Orbánék

Az atomenergia-hivatal vezetőjét is bebetonoznák Orbánék

A Paksi Atomerőmű (Fotó: atomerőmű.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy Semjén Zsolt által kedd éjjel benyújtott törvényjavaslat értelmében Orbán Viktor kilenc évre nevezné ki az Országos Atomenergia Hivatal (OBH) vezetőjét, akinek elegendő lenne a közigazgatási vezetői gyakorlat a pozíció betöltéséhez – vette észre Szél Bernadett független országgyűlési képviselő.

Mint Facebook-posztjában írta, a cél Paks II. bebetonozása kormányváltás esetére, az Országos Atomenergia Hivatal pedig ehhez „állam az államban” lesz Orbán terve szerint.

„Az éjjel 23:20 perckor benyújtott törvény értelmében pont az engedélyezés főfelelősét, a biztonság garanciáját jelentő OAH-t teszik kezesbáránnyá” – fogalmazott.

Azzal, hogy nem kell jártasság az atomenergia területén, jöhet a politikai kinevezett – írta.

„Fizetése lesz bőven, mert az eddigi államtitkárit miniszteri szintre emelik. Pályázat nem lesz, Orbán 9 évre nevezi ki az immár elnöknek nevezett vezetőt (eddig főigazgató volt) és csak összeférhetetlenség, büntetőeljárás, vagy 180 napon át tartó munkaképtelenség esetén menthető fel. Az egész kézivezérlésre kapcsolást »önálló szabályozó szervvé« alakításnak csúfolják, de nem erről szól a normaszöveg” – fogalmazott.

Szerinte ez „újabb ócska kísérlet arra, hogy bebetonozzák a hatalmukat, és szűkítsék a következő kormány mozgásterét. Amiben ez minden mástól különbözik, az a közvetlen veszély szintje, ugyanis itt éppen egy atomerőmű válik a NER játszóterévé.”

Április 29-én Fichtinger Gyula váratlanul lemondott az OAH éléről.