Az ellenzéki pártok szerint hatástalanok az ársapkák az inflációval szemben

Az ellenzéki pártok szerint hatástalanok az ársapkák az inflációval szemben

Krumpli, kolompér, burgonya, pityóka, grulya, kompér, földialma, svábtök, krompé. (Forrás:obuda.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb termékek lesznek hatósági árasak. Mint arról beszámoltunk, a kormány a friss tojást és a burgonyát is hatósági árassá teszi az év végéig. A döntés értelmében a tojás és a krumpli bruttó kiskereskedelmi ára a 2022. szeptember 30-án alkalmazott árnál nem lehet magasabb. Azt ugyanakkor egyelőre nem közölték, hogy az új szabályozás mikortól lesz érvényes.

A bejelentésre reagáltak az ellenzéki pártok. A Momentum a bejelentés után azt írta a közösségi oldalán, hogy egy éve léteznek az ársapkák, mégis egyre magasabb az infláció. Ennek alapján azt állapították meg, hogy azok nem működnek. A párt szerint közvetlen támogatásra van szükségük a rászorulóknak.

A Jobbik azt közölte, hogy ismét bebizonyosodott: a magát jobboldalinak tartó Fidesz továbbra is csak látszatintézkedésekkel kívánja segíteni a magyar családokat, és – a párt szava szerint – „komcsi eszközökkel”, például az árstoppal, küzd az áremelkedés ellen. Úgy vélik, hogy a kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt a cukor és az olaj után a tojás és a burgonya is hiányozni fog a boltok polcairól. A vállalkozók és különösen a kisboltosok mellett az intézkedés legnagyobb vesztesei a magyar családok lesznek, hiszen ez további termékek drágulását eredményezi majd – fogalmaztak.

Az MSZP és az árnyékkormányt felállító Demokratikus Koalíció nulla százalékos áfát szeretne. Az MSZP közleményében úgy fogalmazott, hogy a Fidesz-kormány alatt luxusétel lett a bundás kenyér. Szerintük az Orbán-kormány nem tesz semmit az infláció megfékezéséért, sőt még nyerészkednek is a 27 százalékos áfával és a Pakson olcsón termelt áram drágításával. Kezdeményezték, hogy csökkenjen az alapélelmiszerek áfája 0 százalékra, a RezsiSTOP keretében pedig a 12 forintos paksi áramot adják annyiért, amennyibe az kerül, csökkenjen a lakossági rezsi adója 5 százalékra, vonják vissza a rendszerhasználati díjak emelését, legyen egy garantált energetikai alapszolgáltatás, legyenek ingyenesek az előre fizető mérőórák és a visszakapcsolás, valamint induljon országos szigetelési program.

A Demokratikus Koalíció úgy reagált a bejelentésre, hogy „aki tehát azt gondolta, hogy minden idők egyik legjelentősebb, 40 százalékos élelmiszerinflációja után az árak talán elkezdenek majd csökkenni, az tévedett: a kormány saját kezűleg betonozta be a rekordmagas élelmiszerárakat” – írták. A DK szerint az élelmiszereket terhelő áfa ideiglenes eltörlésére és az élelmiszerárak csökkentésére van szükség.

Az is ma derült ki, hogy októberben a fogyasztói árak átlagosan 21,1 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,0 százalékkal nőttek – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).