„Egyre könnyebb elfoglalni a hidat, mert már lezárják nekünk” – Az Erzsébet hídon tüntettek

„Egyre könnyebb elfoglalni a hidat, mert már lezárják nekünk” – Az Erzsébet hídon tüntettek

Tüntetés az Erzsébet hídon 2022. július 22-én (Fotó: Albert Enikő/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Videós közvetítésünket itt nézheti!

Fél hét után a Magyar Kétfarkú Kutya Párt péntek estére hirdetett tüntetésén teljes szélességében elfoglalták az úttestet az Erzsébet hídon – jelentették tudósítóink a helyszínről. A rendőrség nem avatkozott közbe.

Egyre könnyebb elfoglalni a hidat, mert már lezárják nekünk – ezzel kezdte Kovács Gergely, a kutyapárt elnöke. Ezután a „másnapi Magyar Hírlapból” olvastak fel híreket, olyanokat, hogy Dúró Dóra nemváltó műtétre készül, és összeragaszt egy mesekönyvet, a János kórházban pedig unalomból egészséges embereket szűrnek. Az volt az utolsó, hogy a kutyapárt megnyerte az előre hozott választást.

Isten azért teremtette a kutyát, hogy az embereket a legnemesebb tulajdonságaira tanítsa: hűség, bátorság, amire most olyan nagy szükség lenne – ezzel kezdte felszólalást Iványi Gábor. Mint mondta, ha folytatjuk a jó utat, jó kutyák vagyunk. Akkor is, amikor szeretjük, őrizzük ezt a hazát. – Kérem, a jó kutyák ugassanak velem egyet – buzdított, majd megköszönte a kétfarkú kutyapárt bátorságát és örömét fejezte ki, hogy „jó kutyák között” lehetett.  

Komáromy Gergely, G-Ras arról beszélt, hogy nem lehet szabálykövető tüntetésekkel semmit elérni, muszáj néhány szabályt erőszakmentesen megszegni. Legyetek elszántabbak, pozitívabbak mint eddig – tette hozzá.

Lányi András olyan követelésekkel kezdett, hogy emeljék fel a kormánytagok fizetését, hogy az átlagkereset magasabb legyen, gránitszilárdságú alaptörvényünket ezentúl havonta módosítsák, a civil szervezetk esküdjenek fel a Nemzeti Együttműködés Rendszerére. Nem lehet-e, hogy azért kellett a katásokkal kib..szni, hogy megmérjék, hogy milyen megszorítást fogad el a nép – tette fel a kérdést. Ennyire birka nép lennénk? Azt kérdezte ez után, hogy ottvoltunk-e a pedagógustüntetésen, amikor az MTA-t szétverték? Mindig egy kisebbség tüntet, ha rájövünk arra, hogy mind egyek vagyunk, akkor mi leszünk a többség – mondta búcsúzóul.

Orbán Viktor feudális rendszert épített Magyarországon, melynek első védvonala a kirakatparlament kirakatellenzéke – kezdte Puzsér Róbert. Az ő hitványságuk, alkalmatlanságuk, gyávaságuk és korruptságuk az oka, hogy Orbán Viktor bármit megtehet és meg is tesz a magyarokkal. Amíg ez az mostani ellenzék, a főkolompos, az Orbán-rendszert előidéző Gyurcsány Ferenccel, nem kerül a történelem szemétdombjára, Orbán Viktor sem kerül oda. A piknikezés és bajszatlan szarozás, a szomorú szmájlik ideje lejárt, ettől a tüntikétől még nincs remény az ellenállásra – mondta. Akkor lesz remény, amikor tömegek lépnek be egy olyan szervezetbe, amelyben egyetlen parlamenti politikus sincs – tette hozzá. Azt is mondta, hogy azért ment el a tüntetésre, hogy a füvezésért elvitt Kovács Gergely és Döme Zsuzsa mellett szolidarítson.

Amíg nem lépnek elegen egyszerre, ez a rendszer ittmarad – mondta. Ha nincs 50 ezer ember, aki hajlandó áldozatot hozni a változásért. Nem azoknak szóla  szemrehányás, akik itt vannak, hanem akik nincsenek itt – tette hozzá.

Orbán Viktor mohóságánál és gazemberségénél, az ellenzék tehetetlenségénél, vagy Gyurcsány Ferencnél mélyebb oka van az illiberalizmusnak: ez a magyar társadalom örökletes tespedtsége, az állapota – tette hozzá. Itt tízszer ennyi embernek kéne lenni és akkor el lehetne hinni, hogy a magyarok változást akarnak. Egyetlen társadalom sem érdemel jobb rendszert, mint amilyet alkot – mondta.

Czédly Mariann, a PDSZ Országos Választmányának tagja lépett színpadra, először arról beszélt, hogy szomorúan látja az elmúlt két hétben, hogy a többi szakszervezet nincs jelen a tüntetéseken. Rengeteg katás pedagógus van, ők várhatóan el fogják hagyni a pályát – mondta. Ezt követően a rezsicsökkenté s csökkentést kritizálta. A valódi rezsicsökkenté az lenne, ha rendes béreket adnának, amelyet ki tudna gazdálkodni minden család – tette hozzá. Most a katásokkal kell szolidárisnak lenn, ezért is van ott most, és ezért sem érti, hol a többi szakszervezet. Ne a pártoktól várjátok a csodát, hanem fogjatok össze – üzente végül a tüntetőknek.

Azt gondolom, nem közepesen híres médiaköcsögöket akartok hallgatni. Azt tudnám javasolni, hogy tedd tönkre, ami tönkretesz – mondta Para-Kovács Imre, majd le is vonult a színpadról. 

Tamás Gáspár Miklós nem tudott jelen lenni, de üzent a tüntetőknek, ezt a színpadról olvasták fel. Azért gyűlölnek ezek ott fenn titeket, mert ti szabadúszók szabadabbak vagytok – hangzott el, majd a végén azt is hozzátette, hogy „a gyűlöletre ne feleljünk gyűlölettel”.

Lakatosné Jutka, a Város Mindenkié aktivistája is felszólalt, aki valós segítséget követelt a rászorulóknak. Tudósítóink szerint közben egyre többen érkeznek a helyszínre. Könyvelők is vannak, aki tanácsokat adnak a katásoknak. Egyikük azt mondta a színpadról, hogy az ő korábbi 50 ezres katája 230 ezerre nő szeptembertől, de azoké is duplájára nő, akik kilépnek, más adózási formát keresnek.

Hídfoglalással és nagyon sok beszéddel készülünk – mondta Döme Zsuzsa társelnök tudósítónknak. A Magyar Hangnak azt is elárulta hogy bejelentett demonstrációról van szó tehát a rendőrök nem fognak valószínűleg fellépni. A program szerint Puzsér Róbertet, Lányi Andrást és Tamás Gáspár Miklóst is a felszólalók között hallhatjuk majd. 

Fél hét után kifordították az addig a buszsávban várakozó színpadot az úttest közepére, az útra pedig padokat tettek.

Tudósítóink szerint a demonstráció közelében rendőröket szinte alig látni.