Az MTA nem fogadja el Palkovics játékszabályait, garanciát kérnek

Az MTA nem fogadja el Palkovics játékszabályait, garanciát kérnek

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az MTA-székház köré szervezett élőlánc-tüntetésen 2019. február 12-én (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyelőre nem vesznek részt a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatai az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatán és kérik a törvényben garantált alapfinanszírozásukat – erről döntött kedd délután az MTA elnöksége, miközben az épület előtt élőlánccal tiltakoztak a kormány tervei ellen.

A többségi határozat szerint

– az elnökség felkéri az ITM miniszterét, hogy biztosítsa az akadémiai kutatóhelyek törvényben garantált alapfinanszírozását.

Az MTA nem fogadja el Palkovics játékszabályait, garanciát kérnek | Magyar Hang

A hétköznap délután ellenére szép tömeg érkezett az MTA-székház elé, hogy élőláncot fonjon az épület köré. Itt visszanézheti a demonstrációt.

– az elnökség felkéri a kutatóközpontok főigazgatóit és az önálló jogállású intézetek igazgatóit, hogy az NKFIH által meghirdetett Tématerületi Kiválósági Program keretében előkészített támogatási igényeiket terjesszék fel az Akadémia elnökéhez. 

– az Elnökség felkéri az MTA elnökét, hogy – a Professzorok Batthyány Köre által tett és az ITM minisztere által is elfogadott javaslattal összhangban – a kutatóintézet-hálózat igényeit abban az esetben továbbítsa az ITM minisztere, valamint az NKFIH elnöke részére, ha a minisztertől előzetesen írásbeli visszaigazolást kap arról, hogy a törvény szerinti 2019. évi központi költségvetési támogatást az intézetek megkapják.

„Végveszélyben a magyar tudományosság" | Magyar Hang

A magyar tudomány jövőjét veszélyezteti az Akadémiai Dolgozók Fóruma szerint: a Palkovics-modell összecsapott, átgondolatlan, és jogszabály-ellenes.

– az Elnökség felkéri az Akadémia elnökét, hogy haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat az ITM miniszterével a kutatóintézetek jövőbeni struktúrájára vonatkozó miniszteri javaslatokról.

Második számú határozatukban az elnökség megköszönte az Akadémián és más intézményeknél dolgozók támogatását. Továbbra is kéri az akadémiai dolgozók töretlen helytállását, bizalmát és higgadt feladatellátását.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma, amely az élőláncot szervezte, úgy reagált a döntésre, hogy „a mai napon a csatában állva maradtunk! Ez nagy szó, és ebből lehet építkezni. Köszönjük, hogy az elmúlt bő egy hétben velünk voltatok, és kérünk Titeket, hogy folytassuk együtt tovább! Köszönet minden szolidaritásért, és köszönet a sajtónak is! Ez jó, de még nem elég! Folytatjuk!"

Címkék: MTA, Palkovics László