Az újranyitásért tüntettek a Hősök terén – A rendőrség mindenkit igazoltatott

Az újranyitásért tüntettek a Hősök terén – A rendőrség mindenkit igazoltatott

A Hősök terén a nyitást sürgetők (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az éttermek újranyitását és a lazítást sürgették a Hősök terén vasárnap délben összegyűltek. Alig félóra telt el mindössze és a rendőrök belekezdtek az igazoltatásokba, szinte mindenkivel szemben intézkedtek. Még az újságírók, így a Magyar Hang helyszínen dolgozó kollégájának adatait is felvették.

A Facebookon szervezett eseménynek megfelelően elkezdtek gyülekezni az emberek vasárnap délben a fővárosi Hősök terén, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett és márciusig meghosszabbított szigorú korlátozások enyhítését próbálják elérni. A Magyar Hang helyszínen lévő tudósítója szerint a déli kezdéskor már sokan voltak, a tömeget azonban különösen nehéz volt megbecsülni, hiszen az emberek eleinte figyeltek a távolságtartásra és egymástól messzebb álltak.

Ez nemcsak a járvány miatt fontos most, hanem azért is, hiszen gyülekezni a szabályok szerint jelenleg nem lehet. A megmozdulást éppen ezért nem is demonstrációként vagy tüntetésként hirdették meg, hanem csak úgy, hogy az egyetértők éppen sétáljanak arra, míg a szónokok „kipróbálják” a kölcsönbe kapott megafonjukat.

Az egyik szervező aztán hangosbemondóba kezdett beszélni, akkor a tömeg is összetömörült. – Szeretnénk dolgozni. A politikusok nem hoztak felelős döntéseket – mondta, a körülötte lévők pedig azt skandálták, hogy „Kompromisszumot!”.

A Hősök terén a nyitást sürgetők (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Ecsenyi Áron szervező, a Le az Adók 75 Százalékával párt elnöke utána azt a kérdést tette fel, hogy akik meghozták a korlátozó intézkedéseket, vajon hány hónapig voltak fizetés nélkül. Mint mondta, pár hónapon belül nem várható változás, ha csak nem kényszerítik rá a kormányt.

Rendőrök a Hősök terén (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

A rendőri készültség végig jelentős volt a tér körül. Alig félórával a déli kezdés után pedig elkezdődött az igazoltatás. Az intézkedés hatására a tömeg érezhetően fogyni kezdett. Az igazoltatás a szervező és korábban a hangosbeszélőn szónoklatot tartó Ecsenyi Áront és a vele lévőket sem kerülte el, ezalatt a rendőrök körbevették őket.

A Magyar Hang helyszínen dolgozó munkatársát is igazoltatták a rendőrök és azt mondták neki, hogy megsérti a gyülekezési szabályokat. Kollégánk hiába jelezte, hogy dolgozik, ráadásul mindenkitől tartja a nem is kettő, hanem háromméteres távolságot, az egyenruhások nem fogadták el a magyarázatát. Végül felvették az adatait és kikísérték a tér szélére.

Rendőrök a Hősök terén (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

A megmozdulás összeforrt azzal a kezdeményezéssel, amelynek keretében hétfőn a korlátozások ellenére több vendéglátóhely is kinyitott volna. Orbán Viktor miniszterelnök már a pénteki rádióinterjújában arra kérte az érintetteket, hogy ne tegyék ezt, aznap éjjel pedig meg is jelent egy friss kormányrendelet, ami a korábbinál lényegesebb szigorúbb büntetéseket határoz meg. Ennek értelmében, ha egy vendéglátóhely a tiltás ellenére kinyit, akkor fél vagy akár egy évre is bezárathatják és akár ötmilliós bírságot is kaphat.

A szigorítás után Borda Balázs, a nagykanizsai Resti Presszó & Söröző üzletvezetője, aki elsőként jelentette be, hogy ki fog nyitni jelezte, hogy visszalép.