Azt a kormányzati tanácsot kapták az önkormányzatok, hogy csak rövid távon szerződjenek a gázra

Azt a kormányzati tanácsot kapták az önkormányzatok, hogy csak rövid távon szerződjenek a gázra

Fotó: Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az önkormányzatok is gyötrődnek az „elhibázott brüsszeli szankciók” következtében megemelkedett energiaárak miatt, az ötezernél több lakosú településeken menedzsmentterv készül az energiamegtakarításhoz szükséges döntésekről – mondta a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára szerdán Siófokon. Dukai Miklós a Somogy megyei polgármesterek és jegyzők kétnapos tanácskozásának zárónapján beszámolt arról, hogy a menedzsmentterv tartalmazza a település kötelező és önként vállalt feladatait, és azt, hogy milyen, a működésük teljes vertikumát érintő intézkedéseket készítenek elő a spórolás érdekében.

Mi legyen a közvilágítással?

Az államtitkár utalt arra, hogy a kormány már több, a kormányzati intézményekre vonatkozó döntést hozott az energiafelhasználás korlátozásáról, a hivatalok nyitvatartásáról vagy az igazgatási szünetről, ugyanakkor a nagy intézményfenntartó önkormányzatok gondjait is érzékelve Balla György miniszteri biztos vezetésével a Miniszterelnökség, a Belügyminisztérium, a Pénzügyminisztérium és a Technológiai és Ipari Minisztérium delegáltjain keresztül egyeztetéseket kezdett velük. A tárgyalásokról előterjesztés készül a kormánynak – tette hozzá.

Dukai Miklós a közvilágítás működtetésével elérhető megtakarításról azt mondta, a települések eltérő helyzete miatt ebben központilag „nem lehet egységes iránymutatást adni”. Különböző önkormányzati gyakorlatokat látnak: vannak települések, amelyek az éjszaka egy részét érintően a közvilágítás lekapcsolásáról egyeztetnek a szolgáltatókkal, mások trafókörzetenként kérnek könnyítést, bizonyos lámpatestek lekapcsoltatását tervezik, vagy technológiai újításokat szeretnének – sorolta. Az államtitkár jelezte, tudnak arról, hogy a szolgáltatók néha „bicskanyitogató stílusban” kommunikálnak az önkormányzatokkal, vagy nem is válaszolnak az üzeneteikre. Vannak szolgáltatók, amelyek pénzt kérnek az önkormányzatoktól a lámpatestek kikapcsolásáért, ezek egyike néhány héttel ezelőtt ezért a munkáért még négyezer forintot, ma már húszezer forint plusz áfát kér lámpatestenként – tette hozzá. Dukai Miklós felvetette, hogy e feladatok elvégzésére érdemes lenne minősített villanyszerelőktől is árajánlatot kérni.

Nehogy beragadjanak a magas gázárba

Az államtitkár a gázbeszerzésekkel összefüggésben azt javasolta, hogy a települések csak rövid távon szerződjenek a szolgáltatókkal, vagy mozgóáras megállapodásban gondolkodjanak, nehogy „beleragadjanak a magas árba”.

Dukai Miklós kitért az uszodák fenntartására is. Beszámolt arról, hogy a Honvédelmi Minisztérium sportállamtitkársága külön egyeztetéseket folytatott a vízi sportok szakszövetségeivel és a településekkel, ennek eredményeként egy regionális rendszerben 49 önkormányzati és 25 állami fenntartású uszoda az év végéig kaphat támogatást a nyitvatartásra. Ezekben a létesítményekben olyan sportolói felkészítés folyik, hogy ha néhány hét kimarad a felkészülésben, „életek munkája megy a kukába” – fogalmazott. Dukai Miklós kiemelte, az energiaválsággal összefüggő kormányzati intézkedés az is, hogy a tao-pénzek nagyobb részét lehet működtetésre költeni, s ezen kívül megkönnyítik az önkormányzatok hitelfelvételét, ha a pénzt energetikai korszerűsítésre fordítják.

Réthy Pál, a tárca közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár arról szólt, hogy a jelenlegi inflációval, energiaválsággal sújtott gazdasági, munkaerőpiaci helyzetben nem várható a közfoglalkoztatás további, számottevő csökkentése, a kormány jövőre a mostani létszámnak megfelelő foglalkoztatást tűzte ki célul. Rámutatott arra, hogy a jövő évi program március 1-jén indul, a Start munkaprogram előirányzott összege 110 milliárd forint, amely „minden idők legkisebb közfoglalkoztatotti büdzséje”. A közfoglalkoztatotti bér a minimálbér fele lesz. A tervek szerint a járási programokban 31 ezer, az országosban 10 ezer, a hosszabb időtartamúakban 28 ezer embert foglalkoztatnak majd, az egyéb mintaprogramokban részt vevők száma az igényektől függ – mondta el Réthy Pál.

(MTI)