Az EU-hoz fordulnak segítségért, hogy megakadályozzák a földvári strandon építendő „gigakikötőt”

Az EU-hoz fordulnak segítségért, hogy megakadályozzák a földvári strandon építendő „gigakikötőt”

Balatonföldvár látképe (Fotó: a város Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A környezetvédelmi uniós biztoshoz, Virginijus Sinkeviciushoz fordul levélben a Demokratikus Koalíció (DK) környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó árnyékkormánybiztosa, hogy vizsgálja felül a balatonföldvári strandon zajló beruházást. Kocsis-Cake Olivio szombaton, a DK Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz egy újabb „természetromboló” beruházásra készül a balatonföldvári strandon.  

Hozzátette, hogy a strandon egy „gigakikötőt” hoznának létre, ahol több mint 175 hajó férne el, és az egyik mólója 380 méter mélyen nyúlna be a Balatonba. „Minden józan ember számára nyilvánvaló, hogy ez ellehetetlenítené itt a fürdőzést, nagyon beszűkítené azt a területet, amit egyébként strandnak lehet használni” – fogalmazott Kocsis-Cake Olivio. Ráadásul – tette hozzá – van olyan jogszabály, amely szerint csak a kikötőtől 100 méterre szabad fürödni.

Az ellenzéki politikus azt mondta, azért fordult az uniós biztoshoz, mert a strand az elmúlt években többször is kapott – összesen 179 millió forintnyi – EU-s támogatást arra, hogy továbbra is strandként üzemeljen, „éppen ezért érdemes megvizsgálni, hogy nem sérül-e ezzel az óriásberuházással (...) ez az uniós befektetés”. Érdemes megvizsgálni azt is, hogy a környezetvédelmi szempontok sérülnek-e – fűzte hozzá. „Az árnyékkormány szerint ezt a beruházást azonnal le kell állítani, ki kell kérni az emberek véleményét (...) és biztosítani kell azt, hogy ez a strand a fürdőzőké maradjon” – hangsúlyozta Kocsis-Cake Olivio az MTI tudósítása szerint. 

A Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület több mint két éve támadta meg a Pécsi Közigazgatási Bíróságon a Veszprém megyei Kormányhivatal határozatát, amely engedélyezte a kikötőépítést a strandon. 2022 szeptemberében a bíróság hatályon kívül helyezte ezt a döntést, az önkormányzat szabályzata alapján. Úgy ítélte meg: ha a Nyugati strandra kikötő épül, akkor annak törvényben rögzített funkciója megváltozik. Ennek ellenére a Veszprém Megyei Kormányhivatal 2022 novemberében újra kiadta az engedélyt.