Balkányi László a magyar oltási stratégiáról: Mintha valaki egyszer így, máskor úgy döntene

Balkányi László a magyar oltási stratégiáról: Mintha valaki egyszer így, máskor úgy döntene

Péter Árpád főorvos átadja az oltási igazolványt a Mezőberényi Református Szeretetotthon egyik lakójának, aki megkapta a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináját 2021. január 17-én (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar oltási stratégia következetlen, az adatok hiányosak, az előrejelzésekhez pedig kevés a teszt – mondta Balkányi László belgyógyász, orvosi tudásmérnök, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ korábbi osztályvezetője a Népszavának adott interjújában.

Elégtelen volt a hullámok elején a tesztelés, az utánkövetés és izoláció, és késtek a második és harmadik hullámban a lezárási intézkedések, ezek szigora sem volt megfelelő – sorolta a magyar járványkezelési hibákat Balkányi László. Hozzátette: a kormányzat gyakorlatilag titkossá tette az adatok, de sejtjük, hogy egyre nehezebb megfelelő ellátáshoz jutni, egyre elviselhetetlenebb a kollégák terhelése, de adatok nélkül nem tudjuk megmondani, mi van a halálozási statisztika mögött.

Azt, hogy mekkora a fertőzőképessége a vírusnak, csak kontaktkutatással lehetne kimutatni. „Számított értékek vannak, bőven egy fölöttiek, de nem érik el a hármat” – mondta.

A magas halálozási adatok abból is következhetnek, hogy az emberek túl későn, súlyos állapotban kerülnek kórházba. „A betegek egy jó része az aktívak közül kerül ki, attól félnek, hogy ha nem dolgozhatnak, nem lesz jövedelmük” – mondta.

A magyar oltási stratégia következetlen és ráadásul folyamatosan változik is. Mintha valaki egymagában hallgatná a hozzá folyamodókat és egyszer így, máskor úgy döntene. Előkerültek jogos kérések, mint az atomerőmű dolgozóinak oltása, mások azonban – mint az olimpikonoké – megkérdőjelezhetők. Az egész végiggondolatlan és a megvalósításban sincs következetesség – fogalmazott Balkányi László.

Hozzátette: Normális országokban a szereplők leülnek egymással és kompromisszumra jutnak. Nálunk valaki folyton módosít, de nem látni ki és miért.

Szerinte lesz eredménye a koronavírus elleni küzdelemnek, viszont nem lesz olyan a világ, mint előtte volt, de élhető lesz. „Ha nem üti fel a fejét egy nagyon veszélyes variáns, akkor remélhetőleg meg lehet szakítani a fertőzési láncot a világ sok területén és ezekre a helyekre majd lehet utazni is” – mondta.

Két esetben reális szerinte, hogy lesz egy negyedik hullám is itthon. Egyrészt, ha létrejönne egy teljesen más vírusvariáns, de szerinte erre nagyon kicsi az esély. A másik az, ha elégtelenek az intézkedések és alacsonyabb szinten, de tovább megy a járvány.

És hogy szükség lenne-e még kontaktkutatásra? Balkányi László szerint igen. „Ezt csinálta minden ország, ahol sikeresen küzdöttek. Mindenhol következetes tesztelés, utánkövetés és izolációs politika következett. Nálunk is van sok ember, aki elvesztette a munkáját, őket be lehetne vonni ebbe a munkába, érdemes lenne erre költeni a pénzeket és nem semmitmondó plakátokra.”