444: Balog Zoltán menteni próbált egy lelkészt, akit bilincsben vittek volna el

444: Balog Zoltán menteni próbált egy lelkészt, akit bilincsben vittek volna el

Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Fotó: Illyés Tibor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meglepő dolgokról beszélt zárt körben, közel négyszáz dunamelléki lelkipásztor és főgondnok előtt Balog Zoltán még március 9-én. A 444.hu-hoz eljutott a beszéd leirata, amelynek hitelességét több jelenlévő, lelkész és főgondnok is megerősítette, és Balog sem cáfolta.

„Amikor lelkipásztor társammal megkaptam a jelzést azokról, akiket jól ismertem a politikából, a közéletből (?), hogy ezt az embert a rendőrök fogják elvinni, mert a pályázati elszámolás nem úgy sikerült, s volt egy álmatlan éjszakám, másnap reggel bementem a püspöki hivatalba, és mondtam a helyettesemnek, hogy baj van, most mit csináljak? Végig azon gondolkoztam, hogy most kit kellene felhívni, hogy kéne elrendezni úgy, hogy ne legyen törvénytelen; de azért van valami mozgástér, hogy visszafizessék, másképp csináljuk, adunk hozzá, csak hogy megmentsük azt az embert – mondom, hogy most mit csináljunk? S azt mondta, hogy először imádkozzunk! Na, ez a különbség! Hogy valaki közéletileg és politikailag közelít meg valamit, még ha a cél helyes is, vagy pedig lelkileg közelít meg. Ez kerül mérlegre.”

A szövegből az nem derült ki, hogy és milyen pályázatról van szó, ahogyan az sem, hogy mit tett végül a püspök.

A leirat szerint beszél, K. Endréről, a bicskei gyermekotthon pedofil vezetőjének bűnsegédjéről is, akinek ő lobbizott kegyelmért. Olyanokat mondott, hogy „méltatlan büntetést kapott”, „egyébként is nem úgy bűnös ember, ahogyan kimondta a bíróság”.

Balog Zoltán a református egyház zsinati elnöki posztjáról lemondott ugyan a történtek után, püspöki székét azonban megtartotta. Mostanra már több mint 100 református értelmiségi követeli petícióban a lemondását, a nyilatkozat aláírói úgy érzik, hogy a státuszához ragaszkodó Balog az egész egyház hitelességét sérti: a kegyelmi botrányban – a K. Endrének adott elnöki kegyelem kijárásában – játszott szerepéért pedig azóta sem vállalt felelősséget, inkább az egyházra terhelte személyes vétkét. A névsorban találjuk Kustár Zoltán teológust, Bod Péter Ákos közgazdászt, az MTA doktorát, Szabó T. Anna költőt, számos lelkészt, presbitert, egyetemi oktatót és újságírót. A petícióhoz Szerető Szabolcs kollégánk, a Magyar Hang főmunkatársa is csatlakozott.