Már több mint 100 református értelmiségi követeli Balog Zoltán távozását

Már több mint 100 református értelmiségi követeli Balog Zoltán távozását

Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, zsinati lelkészi elnökjelölt beszél a Magyarországi Református Egyház zsinatának alakuló ülésén a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán 2012. február 17-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Először 24, majd hozzájuk csatlakozva további 106 református értelmiségi követeli petícióban Balog Zoltán dunamelléki református püspök lemondását – írta meg a Válasz Online. A nyilatkozat aláírói úgy érzik, hogy a státuszához ragaszkodó Balog az egész egyház hitelességét sérti: a kegyelmi botrányban – a K. Endrének adott elnöki kegyelem kijárásában – játszott szerepéért pedig azóta sem vállalt felelősséget, inkább az egyházra terhelte személyes vétkét.

„Hitelességünket, az egyházon belül megbomlott testvéri közösséget tehát nem Balog Zoltán lemondása, ellenkezőleg, hivatalban maradása rombolja tovább.Az ügyet hatalmi szóval lezárni nem lehet, következményei – a lemondott keresztelők, a kilépő egyháztagok, társadalmi támogatottságunk drasztikus csökkenése – velünk maradnak. Végső soron az a kérdés, hogy remélhetjük-e így Isten áldását? Éppen ezért anyaszentegyházunkért érzett felelősségére apellálva hangsúlyosan kérjük Balog Zoltánt, mondjon le dunamelléki püspöki tisztségéről is. Ez nem egyetlen egyházkerület, hanem az egész Magyarországi Református Egyház közös ügye” – olvasható a petícióban, melyet az egyház minden gyülekezetének elküldenek majd.

A nyilatkozat egyben bocsánatot kér a bicskei gyermekotthonban szexuális zaklatást és erőszakot elszenvedett áldozatoktól, akiket a Balog által aktívan elősegített elnöki kegyelem csak még inkább megalázott. „Meg kell vallanunk, hogy sokszor nem láttuk meg az egyház Urának arcát szenvedő embertársainkéban. Ezért most megkövetjük mindazokat, akikben a kegyelmi ügy kezelésének módja szörnyű traumák okozta mély sebeket szakított fel, s akik ezért egyházunk által is cserben hagyottnak érzik magukat; különösen is azokat, akik a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon és Általános Iskolában erőszak áldozataivá lettek. A jövőben jobban kell megélnünk Jézus példáját követve a szenvedőkkel azonosuló egyház valóságát”.

A nyilatkozatot az egyházi, tudományos és kulturális élet számos ismert szereplője is aláírta. A névsorban találjuk Kustár Zoltán teológust, Bod Péter Ákos közgazdászt, az MTA doktorát, Szabó T. Anna költőt, számos lelkészt, presbitert, egyetemi oktatót és újságírót. A petícióhoz Szerető Szabolcs kollégánk, a Magyar Hang főmunkatársa is csatlakozott.