Nem várhatunk az ukázra, a Balog-ügyet nekünk kell lezárni – református lelkész a Kompországban

Nem várhatunk az ukázra, a Balog-ügyet nekünk kell lezárni – református lelkész a Kompországban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Balog Zoltán kegyelmi ügyben való érintettsége évtizedekre határozhatja meg a református egyház megítélését – jelentette ki Kompország című műsorunkban Zalatnay István református lelkész, a Károli Gáspár Református Egyetem docense. Ő is az egyik aláírója annak a nyilatkozatnak, amelyet összesen 24 református értelmiségi jegyez, és amelyben lemondásra szólítják fel Balog Zoltánt, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökét. A lelkész nem vitatja a Balog püspök jó szándékát, hiszen a volt politikus kapcsolatai révén sok mindent szerzett egyházának. Most viszont nem veszi észre, hogy ennél sokkal nagyobb kárt okoz – tette hozzá. Zalatnay leszögezte: nagyon nem lenne jó, ha megvárnák, hogy kapjanak egy ukázt Balog leváltására, ezt az ügyet nekik, maguknak kellene lezárniuk.

A beszélgetésben szó volt arról is, hogy:
• Miért okozna örömet mindkét politikai oldalon Balog Zoltán lemondása?
• Milyen reakciókat kaptak az egyházon belül a lemondásra felszólító nyilatkozatra?
• Mennyi esély van Balog távozására?
• Miért jelent problémát, ha egy politikus egyházvezetői pozícióba kerül?
• Nem túl szoros-e az egyház és a politika kapcsolata?
• Miért van sok indulat az emberek egy részében az egyházak iránt?
• Milyen területeken lenne szükség megújulásra?
Műsorvezető: Szerető Szabolcs
Szerkesztő: Farkas Melinda

Ha inkább hallgatná, iratkozzon fel Podcast-csatornáinkra: YouTubeSpotifyGoogle Podcasts.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.