Benkő Tibor: Hazafias honvédelmi nevelést kell nyújtani

Benkő Tibor: Hazafias honvédelmi nevelést kell nyújtani

Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédet mond a vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium átadásán Nyíregyházán 2021. augusztus 14-én (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jövő nemzedékéről hazafias honvédelmi nevelést nyújtva kell gondoskodni a mai fiatalokról – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter szombaton Nyíregyházán, a vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium ünnepélyes átadásán. A tárcavezető köszönetet mondott a város és a Nyíregyházi Egyetem vezetőségének az együttműködésért, amelynek eredményeként az egyetemi campus egyik kollégiumának épületében sikerült létrehozni a Debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium itteni telephelyét.

Benkő Tibor hangsúlyozta, elengedhetetlen a fiatalok hazafias honvédelmi nevelése. „Fontos, hogy elkötelezettek legyenek hazájuk iránt, s elődeink példáját követve, rájuk is fel lehessen nézni” – emelte ki, hozzátéve, olyan fiatalokat várnak, akik képesek az utánpótlásra a honvédelmi haderő fejlesztésében. A miniszter reményét fejezte ki, hogy az innen kikerülő fiatalok tudásukat a haza, a magyar emberek javára fordítják majd.

A kormánypárti polgármester, Kovács Ferenc a névadó leszármazottait is köszöntve kiemelte: Nyíregyháza sok jó katonát adott a hazának, köztük vitéz Mikecz Kálmánt, aki végigharcolta az első és a második világháborút. „Fontos azonban, hogy ne csak hagyományunk, hanem jövőnk is legyen, erre ad lehetőséget a kollégium beindítása” – hangsúlyozta a városvezető. Halkóné Rudolf Éva, a Nyíregyházi Egyetem kancellárja emlékeztetett arra, hogy 2020-ban született meg a gondolat a honvédelmi oktatás és a kollégium beindításáról. Idén márciusban már elkezdődött a munka. A 3. számú épületben alakították ki az egyelőre a 9. évfolyamot kezdő 24 diák számára a honvédelmi kollégiumot.

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka kijelentette: „nem katonákat akarunk képezni, hanem a katonai életet, a katonai tapasztalatokat kívánjuk átadni”. Kedvcsinálónak bejelentette, a 4,5 tanulmányi átlagot elérő diákok több mint 45 ezer forint tanulmányi ösztöndíjban részesülnek majd. Horváth András a kollégium vezetője azt emelte ki, hogy a kollégium pályaorientációs feladatokat lát el, abban a reményben, hogy a diákok tanulmányaikat a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folytatják majd.