Berobbant az 1 százalékot kapó szervezetek toplistájára a Partizán

Berobbant az 1 százalékot kapó szervezetek toplistájára a Partizán

A Partizán stábja Gulyás Márton szelfijén. (Fotó: Partizán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Éjfélkor közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azon közhasznú civil szervezetek listáját, amelyeknek az adózók tavalyi jövedelemadójuk egy százalékát felajánlották. A hosszú listán több mint 29 ezer erre jogosult szervezetet találni, közülük háromnak senki sem ajánlotta fel az adója egy részét, és ezernél is többen vannak olyanok, akiket csak egyvalaki talált támogatásra érdemesnek. A lista elején nem meglepő módos többnyire egészségügyi vagy állatmentő egyesületeket vagy szervezeteket találunk, az első nyolc helyen kizárólag fővárosi bejegyzésűeket.

A legtöbb pénzt az Országos Mentőszolgálat Alapítványnak utalja a NAV: 336 millió forintot, köszönhetően a 40 566 rendelkezőnek. A második legnépszerűbb civil szervezet ez alapján a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány (33 353 rendelkező, közel 300 millió forint), míg a képzeletbeli dobogó harmadik lépcsőjére a Daganatos.hu Alapítvány került (175 millió forint 25595 felajánlótól).

A negyedik helyen egy meglepetés van: a Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítvány: 21 122 adózó rendelkezett a javukra, de mivel támogatóik nagyobb jövedelemmel rendelkeznek, így többet kapnak (191 millió forintot), mint a listán előttük álló másik civil szervezet. Úgy tudjuk, ők most először teljesítették a közhasznúsági feltételeket, tehát először kaphattak egy százalékot, és annyira hatékony kampányt csináltak, hogy mindjárt a harmadik legtöbb pénzhez jutó civil szervezet lett az országban.

A kilencedik helyen találjuk az első vidéki bejegyzésű szervezetet, a kiskőrösi Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítványt (12 774 felajánló, 92,5 millió forint). Számunkra meglepő volt, hogy a Dévai Szent Ferenc Alapítvány budapesti ágát csak 4 904 adózó tartotta támogatásra érdemesnek (54 millió forint), ehhez képest is meglepően jól szerepelt az Átlátszó tényfeltáró portál alapítványa (3 428 személy 42 millió forintot juttat nekik) és a Tilos Kulturális Alapítvány (3 011 személy, 28,6 millió forint).

A Partizán ma reggel külön hírlevélben köszönte meg a támogatóinak a felajánlásokat. Gulyás Márton ezt írta: „a 2023-as szja 1% gyűjtési adatokat megismerve kijelenthetem: Magyarország legnagyobb közfinanszírozott médiuma a Partizán. Neked és a többi támogatónknak köszönhetően tudjuk elindítani a 2023/24-es évadunkat! Hihetetlenül büszkék vagyunk a közösségre, amely mellénk állt. 21 122 ember ajánlotta fel a Partizánnak adója 1%-át, ez ebben az évadban fedezni tudja a dologi kiadásaink 73%-át. Elképesztően jó érzés, hogy ilyen sokan hisztek a Partizánban.”

A NAV közleményében az áll, hogy hivatalból teljesítik a kiutalást. „Ha a kedvezményezett köztartozással rendelkezik, annak erejéig a kiutalás nem teljesíthető, kizárólag a köztartozásra visszatartott összegen felül maradó rész utalható ki” – írták.