Bezárnak a fővárosi fenntartású mozik, színházak, könyvtárak

Bezárnak a fővárosi fenntartású mozik, színházak, könyvtárak

Karácsony Gergely főpolgármester, Gy. Németh Erzsébet (b) és Tüttő Kata főpolgármester-helyettesek érkeznek a koronavírussal kapcsolatos fővárosi intézkedésekről tartott sajtótájékoztatóra a Főpolgármesteri Hivatal udvarán 2020. március 12-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtöktől felfüggesztik az előadásokat minden fővárosi fenntartású moziban és színházban, továbbá szüneteltetik a szolgáltatásokat a múzeumokban és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár minden fiókintézményében – közölte Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön a koronavírussal kapcsolatos fővárosi intézkedésekről szóló sajtótájékoztatón.

Karácsony kitért rá, hogy nem szeretnének kiskapukat keresni, hogy például egy mozi tarthat-e előadást 99 főnél, 101-nél pedig már nem.

Mint mondta, bármennyire is súlyosan érinti a döntés a fővárosi intézményhálózatot, meg kell tenni ezt a lépést, hogy a járványveszélyt a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni tudják.

A főváros egyeztetett a kulturális intézmények vezetőivel, már tegnap tájékoztatták az intézményeket, hogy fel kell függeszteni az előadásokat – mondta Karácsony Gergely.

A városnak ugyanakkor működnie kell, ez pedig a közösségi közlekedés működtetésével tudják megteremteni – mondta Karácsony Gergely főpolgármester. Emlékeztetett, hogy szerdán felfüggesztették az első ajtós felszállást a buszoknál, péntektől pedig megszűnik a jegyárusítás a járatokon, a buszsofőröktől már nem lehet jegyet venni.

Karácsony szerint nagy kockázatot jelent a reggeli csúcsforgalom. Arra kérik a kormányt, hogy központi intézkedés keretein belül tegye lehetővé a rugalmasabb munkavégzést, hogy ezzel is enyhíteni tudják a reggeli csúcsforgalmat. A magáncégeket is arra kérik, hogy legyenek partnerek abban, hogy a lehető legtöbb alkalmazottnak biztosítsák a home office-t. A kormánytól szeretnének kérni egy tervet a közösségi közlekedésre, ami a MÁV vagy a Volán járatait érinti.

A rendkívüli helyzetet tekintve a kormány útmutatása szerint járnak el, így a veszélyhelyzet is addig marad fenn Budapesten, amíg a kormány azt vissza nem mondja.

Tüttő Katta főpolgármester-helyettes hozzátette, a fővárosnak van saját pandémiás terve, ahogy a közfeladatot ellátó vállalatoknak is – a BKK, az FKF, a Fővárosi Vízművek, a Fővárosi Csatornázási Művek. Ezek a vállalatok a jövőben is biztosítják a közfeladatokat, hogy mindenhol legyen fűtés, takarítás – mondta.