Bírósághoz fordul a Momentum, hogy ne lehessen képviselő Ráczné Földi Judit

Bírósághoz fordul a Momentum, hogy ne lehessen képviselő Ráczné Földi Judit

Ráczné Földi Judit Dobrev Klárával (Fotó: Ráczné Földi Judit)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Momentum Kúriához fordul, miután a Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, a párt támogatása nélkül is lehet országgyűlési képviselő a DK-s Ráczné Földi Judit. A Momentum méltatlannak tartja a képviselői tisztségre Rácznét, akinek a Válasz Online korábbi tényfeltáró cikke szerint offshore érdekeltségei vannak. A politikus bírósághoz fordult a cikk miatt, de veszített.  A perben a Rácznét védő Schiffer András ügyvéd arról beszélt, ügyfélének volt offshore cégben viselt tisztsége, de állítása szerint tulajdona nem. A DK viszont úgy reagált: becsületes politikusnak tartja Ráczné Földi Juditot.

A Nemzeti Választási Bizottság döntése alapján nem szükséges Momentum Mozgalom támogatása ahhoz, hogy Ráczné parlamenti képviselő legyen. A Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc azonban kijelentette: a Momentum a Kúriához fordul, elutasítás esetén pedig alkotmányjogi panaszt nyújt be a Nemzeti Választási Bizottság döntésével szemben.

– A Momentum Mozgalom az egyetlen párt, ami akkor is kimondja az igazságot, ha fáj, akkor is, ha az ellenzéki közösségnek fáj: az ellenzékben is vannak a parlamenti képviselőségre méltatlan politikusok. A párt szerint márpedig Ráczné Földi Judit nem méltó arra a képviselői mandátumra, mert hazudott. Hazudott, hiszen az előválasztási feddhetetlenségi nyilatkozat ellenére aláírási joga volt egy offshore-helyszínre bejegyzett vállalkozásban – írta pénteki közleményében a párt.

Offshore-szálak és előválasztási vereség után kerülne a parlamentbe a DK-s politikus 


Ráczné Földi Juditról a Válasz Online írta meg korábban, hogy az előválasztás során aláírt feddhetetlenségi nyilatkozatban letagadta offshore-cégét. Úgy fogalmaztak róla akkor, hogy a politikust egy évi többmilliárdos forgalmat bonyolító benzinkutas és tartálytisztító cégcsoport központi alakjaként lehet körülírni, a Greco Petrol alegységeinek telephelyei és fióktelepei között egy volt sztiptízbár és cukrászdahelyiség, valamint egy sukorói borászat is feltűnt.

Ráadásul a „vállalatkomplexum” tulajdonosi körében több – adóoptimalizálásra és tulajdonrejtegetésre is alkalmas – offshore-társaság is „előfordult” az évek során. Az ügyből per lett, a Válasz Online idén év elején közölte, hogy győztek. Vagyis, a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint megalapozottan írtak arról a 2021-es ellenzéki előválasztásról szóló cikkeiben, hogy Ráczné Földi Judit hazudott, amikor az általa aláírt feddhetetlenségi nyilatkozatban letagadta offshore-cégét. Az ügyből per lett, a lap végül idén év elején közölte, hogy győztek. A perben a Rácznét védő Schiffer András ügyvéd arról beszélt, ügyfélének volt offshore cégben viselt tisztsége, de állítása szerint tulajdona nem.

A DK-s politikus egyébként az előválasztáson alulmaradt, vagyis a szavazók nem őt választották, hogy a székesfehérvári fideszes jelölt kihívója legyen. A DK elnöksége február 13-án mégis úgy döntött: Ráczné Földi Judit lesz a Demokratikus Koalíció új országgyűlési képviselője Kordás László tragikus halála után.

A Momentum szerint Ráczné offshore-lovag

A Momentum, mint az egyik jelölőszervezet közvetlenül ezután jelezte: nem támogatja, hogy Ráczné Földi Judit üljön be az Országgyűlésbe. Gelencsér Ferenc, a párt elnöke a Telexnek azt nyilatkozta: a Momentum értékrendjébe nem fér bele, „hogy egy offshore-lovag országgyűlési képviselő lehessen”.

Gelencsér Ferenc pártelnök szerint ezen a tényen az sem változtat, hogy a Nemzeti Választási Bizottság, több ellenzéki párt egyetértő támogatásával, „egy újabb hazudozó, DK-s politikust akar bejuttatni a magyar Országgyűlésbe.”

 – A Momentum hisz a politikai kultúraváltásban, ezért mindent megteszünk, hogy ne lehessen átlépni a vörös vonalat! Mi nemcsak hiszünk a politikai kultúraváltásban, de teszünk is érte. Ahogy Zuglóban sem támogattuk Tóth Csabát, most sem fogjuk támogatni olyan politikus mandátumhoz jutását, aki direkt megtéveszti a választókat. Csak akkor fogunk sikert elérni a Fidesz hazug rendszerével szemben, ha nem maradunk csendben akkor, amikor az ellenzéki oldalon hazugságot hallunk, látunk – zárta közleményét a Momentum Mozgalom.

A Telex a DK-t is megkereste, amikor az elnökség döntése megszületett. Barkóczi Balázs pártszóvivő azt közölte velük, „a döntés a DK-é, döntésünk pedig végleges”. Később az RTL Klubbal azt közölték, a DK a „pokolra is elmegy” Ráczné Földi Juditért, mert ő egy „becsületes politikus”.