Brüsszelből üzenik: El a kezekkel a CEU-tól!

Brüsszelből üzenik: El a kezekkel a CEU-tól!

A CEU-ért tüntettek Brüsszelben 2018. november 15.-én. (Fotó: Arató László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Körülbelül százan tüntettek Brüsszelben, az uniós negyedben a Közép-Európai Egyetem megmaradása mellett. Az akciót a Momentum brüsszeli csoportja szervezte.

Dóraként bemutatkozó képviselőjük arról beszélt, hogy a magyar kormány lépésről lépésre számolja fel a demokratikus intézményeket, ennek az egyik legszembetűnőbb példája az akadémiai szabadság ellen indított hadjárat. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet a szónok, hogy míg az évtized elején Orbán Viktor viszonylag egyedül volt az európai politikában, az elmúlt években a populizmus egyre több országban hódított egyre nagyobb teret. Éppen ezért ezzel a kérdéssel európai szinten is foglalkozni kell. Szerinte a populizmus és a nacionalizmussal szemben a kritikus gondolkodással lehet fellépni, ugyanakkor ehhez minőségi oktatásra van szükség.

A tüntetők „Demokráciát!”, „Jogállamot!”, „Akadémiai szabadságot!” jelszavakat is skandáltak és „El a kezekkel a CEU-tól!” feliratot tartottak a magasba. A tüntetésen bárki szót kaphatott, egy fiatalember például azt követelte, hogy az Európai Néppárt álljon végre a sarkára és közölje Orbánnal, hol van a vörös vonal, amit már tényleg nem léphet át.

Európai Hang

A Közép-Európai Egyetem megmaradása mintegy százan tüntettek Brüsszelben, a Momentum szervezésében. A résztvevők jogállamot, oktatási szabadságot és demokráciát szeretnének, de legfőképpen azt, hogy...

A CEU ügye egyébként folyamatosan jelen van a brüsszeli politikában, ha Magyarországról van szó. Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított, mert a felsőoktatási törvény egyes elemei ellentétesek a közösségi joggal a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadsága, illetve a tudományos, az oktatási és a vállalkozási szabadság területén. A magyar kormány nem módosított a törvényen, ezért az ügy már az Európai Bíróság előtt van. Kedden az Európai Parlament plenáris ülésén Angela Merkel német kancellárnak tette fel a kérdést Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető, hogy az állam- és kormányfők „mikor fognak végre véget vetni ennek a szégyenteljes és botrányos viselkedésnek az európai értékkel szemben.”

A brüsszeli megmozduláshoz hasonló tüntetések lesznek külföldön pénteken Münchenben, Koppenhágában, Hágában, Berlinben, Párizsban és Londonban is.

Címkék: Momentum, ceu, Brüsszel